Hlavní obsah

Chardonnay z Krumvíře válcuje svět

– Saint Lager
Právo, miv

Druhé nejlepší Chardonnay na světě je z jihomoravského Krumvíře. Pouze ledové víno z Kanady překonalo u porotců ve francouzském Saint Lager produkt, který dozrál v jihomoravských vinicích na Břeclavsku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Josef Valihrach Chardonnay umí

Článek

Ve středu byly oficiálně oznámené výsledky 23. ročníku nejstarší světové soutěže vín jediné odrůdy, Chardonnay du Monde. Ty potvrdily příslušnost výrobce vína z Krumvíře ke světové špičce. Josef Valihrach, který víno do soutěže poslal, patří v posledních letech k nejvíce oceňovaným vinařům akce.

Z posledních šesti ročníků vystřídal první až páté místo v TOP 10 výsledků. Po absolutním prvenství v roce 2014, loňské zlaté a stříbrné medaili si letos veze domů opět dvě ceny.

Zlatem je ověnčené druhé z žebříčku TOP 10 světového Chardonnay, výběr z bobulí ročníku 2011, zlato má i Chardonnay, výběr z hroznů ročníku 2012.

Zvažoval účast v soutěži

Do České republiky zamíří z akce ještě jedna medaile, stříbrem se může pochlubit Vinařství Krist z Milotic na Hodonínsku. Porotci kovem ocenili Chardonnay, výběr z hroznů ročníku 2013.

Valihrach po předloňském úspěchu vloni zvažoval, jestli má na akci poslat svá vína. Svůj úspěch už překonat nemohl. Nakonec je poslal vloni i letos a získal další medaile. Letošní absolutní druhé místo jen potvrdilo prestiž vinařství.

„Zastavují mě vinaři z Francie a Německa s tím, že získat postupně první až páté místo za Chardonnay se ještě nikomu nepodařilo. Je to podle nich jednoznačné potvrzení kvality našich vín, tak nelituji, že jsem s účastí na této soutěži nepřestal,“ řekl Právu nadmíru spokojený vinař, který se momentálně přesouvá na další přehlídku vín v Německu.

Počet přihlášených vín je limitován

Chardonnay du Monde je nejstarší soutěží zaměřenou výhradně na vína jedné odrůdy. Letošní třiadvacátý ročník se odehrál ve dnech 8. až 11. března 2016 v Château des Ravatys, vinařské usedlosti Pasteurova institutu v Saint Lager poblíž Lyonu, v regionu burgundské vinařské Francie.

Pořadatelé jednodruhovou soutěž limitují množstvím přihlášených vín, nesmí překročit tisícovku. Letos se porotci, z nichž polovina byla mimofrancouzských, museli vypořádat se 782 vzorky z 39 zemí. Absolutně nejlepší a jediné, které pokořilo víno z Moravy, bylo Kalala Chardonnay Icewine ročníku 2013 z kanadské oblasti Okanagan Valley.

Reklama

Výběr článků

Načítám