Hlavní obsah

V Praze předvedl své umění barman Matthias Giroud

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Minulý týden pobýval v Praze světoznámý barman Matthias Giroud, který samozřejmě nepřijel jen tak. V pražském Buddha Baru osobně prezentoval jako šéfbarman všech jeho poboček nové koktejly.

Barman Matthias Giroud a jeho koktejlyVideo: Novinky

 
Článek

Dráha barmana není u tohoto Pařížana překvapením. Blízko k ní měl od dětství, kdy vyrůstal na ostrově Guadeloupe. Barmanem totiž byl jeho otec a matka zase pracovala pro síť luxusních resortů.

Barmanský diplom získal v 18 letech a už od závěrečné stáže působí až dodnes ve skupině provozující síť Buddha Barů. Nejprve se poměrně brzy stal šéfem barmanů ve francouzských pobočkách a nakonec se vypracoval na šéfa všech poboček.

Je tak velmi časově vytížený, hodně cestuje a stále se musí věnovat vymýšlení nových receptur. „Na cestách strávím opravdu hodně času, ale vždy se snažím najít chvilku na nějaký nový výtvor, a to buď přímo v Paříži, nebo v jiné zemi, kde drink také můžu otestovat s místním šéfbarmanem,“ uvedl Matthias pro Novinky.

Obor prošel velkou změnou

Jeho koktejly jsou pestré, v Praze přestavil například drink Purple Mount na bázi vodky infuzované bylinkou damiana z Jižní Ameriky. Ta je proslulá svou afrodiziakální silou.

Ukázal i nealkoholický koktejl z čerstvých džusů z jablka, řepy, manga a rebarborové marmelády, který si svou složitostí nezadá s těmi alkoholickými. „Lidé dnes často chtějí nealkoholický koktejl, ale nemůžete jim smíchat dohromady dva džusy. To je nuda,“ řekl.

Koncept Buddha Bar letos slaví 20. výročí a zhruba tak dlouho se ve světě mixologie pohybuje i Giroud. Přiznává, že za tu dobu se toho v oboru hodně změnilo. „Za těch 20 let to celé prošlo proměnou. Nové techniky a kreace jsou zajímavé, ale pro nás v našem baru je důležité, že máme určitý základ, který se nikdy nemění,“ dodal sympatický Francouz.

Reklama

Související témata:
Olivier Giroud

Výběr článků

Načítám