Hlavní obsah

Nepořádní muži se mohou radovat. Křesla budou umět parkovat

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak extrémně vysoké úrovně lenosti byste museli dosáhnout, aby vás byť i jen potenciálně zajímala skutečnost, že Nissan vyrobil tzv. inteligentni parkovací křeslo? Odpovím pro tentokrát za vás: Extrémně vysoké úrovně. Ve skutečnosti jde jen o to, že když nechcete zasunout židli ke stolu, tlesknete a ona to udělá za vás.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vrchol lenosti? Samozasouvací křesloVideo: Reuters

 
Článek

Jenže přesně tento typ vynálezů a vychytávek, které jsou prakticky k ničemu, muže obvykle láká nejvíce. Samoparkovací auta už dnes nejsou až tak žhavou novinkou. Ale židle? To je panečku jiná káva. Co na tom, že zbytečná...

Inteligentní parkovací židle, přesně takový název nový vynález nese. A ano, vzhledem k tomu, že je výrobcem Nissan, tak se vskutku inspiroval parkovacím systémem vozidel. Křeslo se umí otočit zcela kolem své osy, pomocí čtyř kamer zjistit svou přesnou cílovou pozici a samo se navede do kýžené pozice.

Pokud se tento vynález zdá nesmyslný pro jedno kancelářské křeslo, musím připustit, že v případě několika desítek křesel po nějaké větší poradě by možná tento výtvor mohl trochu nabrat na svém smyslu.

S prodejem se nepočítá

A jak tedy systém funguje. Na stropě jsou nainstalovány čtyři kamery, které monitorují pohyb. Rozložení pokoje je dopředu naprogramováno a jednotlivá křesla mají přednastavené své pozice u stolu. Bezdrátové kamery pak porovnají stávající umístění křesla a jeho cílovou polohu - posléze pak vypočítají nejvhodnější cestu zpět na správnou pozici.

Špatná zpráva nakonec: Nissan vše zkoušel jako pouhý experiment a neplánuje tato křesla dát do prodeje. Nudnému šoupání křesel a židlí se tak ještě nějakou dobu neubráníte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám