Hlavní obsah

Dobrodruh Worsley zemřel při sólovém pokusu o překonání Antarktidy

Novinky, jky

Známý britský dobrodruh a blízký přítel prince Williama Henry Worsley (55) zemřel při snaze o první sólové překonání Antarktidy v historii. V nemocnici v chilském Punta Arenas podlehl bakteriální infekci a zemřel podle lékařů na kompletní selhání organismu.

Foto: Profimedia.cz

Henry Worsley

Článek

Bývalý voják a známý dobrodruh zemřel po 71 dnech snahy o překonání Antarktidy bez cizí pomoci. Smutnou novinku ohlásila jeho manželka Joanna, která dodala, že cítí pouze skličující smutek.

Pětapadesátiletý Worsley zemřel i navzdory snaze zachránit jeho život v nemocnici Clinica Magallanes v Punta Arenas. Vše je smutné o to více, že dobrodruh cestu málem zvládl. Z trasy dlouhé 1770 kilometrů vedoucí od pobřeží k pobřeží totiž nezvládl urazit jen posledních 50 kilometrů. V té chvíli si však zavolal o záchranu, když byl zcela vyčerpaný a silně dehydratovaný.

Dobrodruh se vydal na cestu v listopadu, přičemž si sám táhl sáně, na kterých byly potraviny, stan a nezbytná výbava. Plánem bylo zvládnout cestu bez nutnosti shození nouzové zásilky, pomoci tažných psů či kohokoliv jiného.

Napodoboval idol

Proč se Worsley na tuto bez nadsázky sebevražednou misi vůbec pouštěl? Jeho cílem bylo mezi lidmi vybrat 100 000 liber, tedy asi 3,5 miliónu korun na fond, který podporuje zraněné či nemocné vojáky a jejich ženy. Tímto chtěl na své snažení upozornit. Worsley přitom znal rizika. Předpokládal, že během této výpravy zhubne přibližně o 13 kilogramů.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Tudy Worsley skrz Antarktidu putoval.

Vévoda z Cambridge, princ William, který byl patronem této expedice, uvedl, že je na Worsleyho snahu, který svou cestou nakonec skutečně dokázal získat 106 tisíc liber, velmi hrdý.

Dobrodruh se o zdolání této cesty pokusil právě teď proto, aby vzdal hold svému idolu Ernestu Shackletonovi. Ten se o překonání Antarktidy pokoušel přesně před 100 lety. Neuspěl, s celým týmem ale přežil. Sluší se zmínit, že Worsley měl k této výpravě velmi osobní vztah. Jedním z jeho předků byl totiž kapitán Shackletonovy lodi Endurance Frank Worsley. Právě touto lodí se výprava tehdy plavila do Antarktidy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám