Hlavní obsah

Nechali jsme přejet hodinky obrněným vozidlem

Novinky, vps

Někdo má hodinky jako šperk, který opečovává, jako by to byla ta nejcennější věc na světě. Jiní to naopak vůbec neřeší a hodinky jsou pro ně spotřební zboží, u něhož poškození nebo dokonce zničení nevadí a provádějí tak s nimi všemožné neplechy. Jenže v dnešní době jsou dostupné opravdu odolné hodinky, jimž neuškodí ani extrémní zatížení. My jsme jedny takové podrobili poměrně náročnému testu.

Nechali jsme přejet hodinky obrněným vozidlem Video: Novinky

 
Článek

Jedná se o hodinky Victorinox I.N.O.X. od legendárního výrobce švýcarských armádních nožů. Ten se chlubí, že právě jeho hodinky jsou těmi vůbec nejodolnějšími. Což je samozřejmě otázka, kterou by zodpověděl jen férový srovnávací test, ale už jen podle úsilí, které Victorinox věnoval vývoji tohoto modelu, lze věřit, že hodinky něco vydrží.

Pro představu, třeba jen vývoj pouhého pouzdra trval skoro čtyři roky – tři roky se vyrábělo a vylepšovalo a přes půl roku testovalo. Náramek, jenž by spousta uživatelů mohla považovat za druhořadou věc, se také rodil dlouho. Celkem během přípravy hodinek vzniklo přes 400 prototypů, než technici našli ten pravý, který obstál ve všech zkouškách.

I.N.O.X. vydrží i pád z 10 metrůVideo: Victorinox

Těch bylo celkem 130, což je opravdu velké číslo. Victorinox dokonce ani všechny nezveřejnil, protože jich většinu považuje za firemní tajemství a kvůli konkurenci je nechce prozrazovat.

Na světlo světa se tak dostalo 26 zkoušek, jako třeba odolnost proti pádu z 10 metrů nebo teplotní rezistence, kdy hodinky přežijí dvě hodiny ve vodě o teplotě 90 stupňů Celsia.

My jsme se rozhodli otestovat, jestli zvládnou přejetí obrněným vozidlem Ford M8. Tenhle sedmitunový drobeček vyrobený v roce 1943 je přejel na louce kousek za Prahou. Hodinky to zvládly bez ztráty kytičky, jen byly trochu ulepené od hlíny.

Foto: Victorinox

Hodinky jsou dostupné i v červené barvě, která je typická pro nože švýcarského výrobce

Je tak vidět, že výrobce nelhal a hodinky něco vydrží. Odolné tedy jsou, takže pak už jde jen o to, jestli se líbí.

Konstrukce 43milimetrového pouzdra je sice poměrně kompaktní, hodinky do divadla to ale opravdu nejsou – jejich „zálesácký“ vzhled jasně ukazuje na jejich účel. Puristé zahledění do mechanických časoměřičů by také mohli ohrnovat nos, protože se samozřejmě jedná o quartzové hodinky.

Za částku něco málo přes deset tisíc se ale jedná o spolehlivého společníka na náročnější cesty a výlety.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Hodinář Luděk Seryn: Chci to dělat po svém

Český hodinář a zároveň zlatník Luděk Seryn začal v roce 2008 s výrobou vlastních hodinek, což je věc, o které mnoho nezávislých hodinářů jen sní. V takto...

Výběr článků

Načítám