Hlavní obsah

Muži začínají hubnout, až když jim jde o život

Právo, Stáňa Seďová

Muži netouží po tom, být hubení. Psychika a nízké sebevědomí je netrápí. Do kurzů na hubnutí většinou přicházejí, až když začínají být nemocní a jde jim tak doslova o život.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastější příčinou mužské tloušťky, která přijde až s věkem, je dlouhodobý pracovní stres.

Článek

Hubnoucí skupiny vznikaly ve světě už v 60. letech. Muži v nich však tvořili jen dvě procenta účastníků. Česko je na tom dnes stejně jako svět před padesáti lety. Kurz pro muže je vždy náročné naplnit, přitom drtivá většina jejich absolventů končí po dvanácti týdnech až o osm kilogramů lehčí. Podle lektorky i absolventa cvičení muži tloustnou především kvůli stresu v práci.

„Většina studií uvádí, že 25 procent mužů drží někdy v průběhu svého života dietu, ve srovnání s 95 procenty žen. Pouze dvě procenta členů organizace Weight Watchers, která byla jako první založena v 60. letech ve Spojených státech amerických, jsou muži,“ řekla Právu zakladatelka společnosti STOB (stop obezitě) Iva Málková, organizátorka hubnutí pro muže a psycholožka.

„Stejně tak v kurzech snižování nadváhy, jež organizuje společnost STOB mnoho let, muži tvořili ještě před lety také pouze dvě procenta. Rozhodli jsme se na to jít jinak a vytvořit kurz výhradně pro muže. V tu chvíli jsme zjistili, s jak rozdílnými příběhy přicházejí a jak jiný přístup než ženy potřebují,“ dodala.

Zdravotní dopad, kdy rozložení tuku je u většiny mužů daleko nebezpečnější než u žen, si muži neuvědomují.
Iva Málková, psycholožka

Muži netouží být hubení. Psychika a nízké sebevědomí je netrápí. Přicházejí většinou, až když už jim zvoní hrana.

„Zdravotní dopad, kdy rozložení tuku je u většiny mužů daleko nebezpečnější než u žen, si muži neuvědomují. Zdravotní důvody jako motivace bohužel zafungují, až když už se nemoc dostaví. Většina mužů by chtěla mít postavu se svaly na hrudi a pažích a štíhlý pas. Nespokojení jsou, na rozdíl od žen, když jsou zase příliš štíhlí. Kromě pohybu je důležitá i druhá část kurzu – terapeutická. Tam s muži řešíme zdravou stravu. S psychikou, na rozdíl od žen, problémy nemívají,“ shrnula Málková.

Muži se vždy v první moment ostýchají. Ale jakmile začnou, tak chodí a makají.
Iva Málková, psycholožka

Muže ohrožují kila navíc v momentě, kdy jim míra kolem pasu ukáže více než 102 cm, u žen je závažné riziko už nad 88 cm v pase.

„Muži se vždy v první moment ostýchají. Ale jakmile začnou, tak chodí a makají. A to k nám chodí i muži po několikanásobném bypassu. Není to jako ve fitku, ale také to není jen rehabilitace,“ popisuje výsledky kurzů lektorka Jarena Ježková.

„A také to není jen o pohybu, ale také o jídle. Za těch dvanáct týdnů shodí každý tak pět až osm kilo. Na začátku to jde zvláště u té většiny s nadváhou rychle a to je pro chlapy obrovskou motivací. Nejvíc vidět je to u mužů na nohou a zadku,“ poznamenala Ježková.

Nejčastější příčinnou mužské tloušťky, která přijde až s věkem, je dlouhodobý pracovní stres. „Celý den se stresují u počítače, domů přicházejí zdeptaní, zapomínají na pohyb a najednou mají dříve dobře vypadající manažeři nad sto kilo,“ dodává lektorka.

V pětačtyřiceti ho zabila nadváha

Její slova by vyryl do kamene i jeden absolvent kurzu.

„Celý život jsem byl v rodině ten hubený. Rodiče měli nadváhu a můj bratr dokonce takovou, že ho to v pětačtyřiceti zabilo. A já jsem se najednou před šedesátkou ocitl na hranici mezi nadváhou a obezitou,“ svěřil se Právu podnikatel Igor.

„Přihlásil jsem se a v kurzu jsem i tak byl mezi hubenějšími. Až na dva naivky jsme to všichni zvládli. Já jsem v průběhu shodil 5,5 kila a do léta jsem váhu sundal z pětadevadesáti na osmdesát,“ dodal Igor.

To hlavní, k čemu došel díky kurzu, bylo uvědomění si, jak málo má pohybu a jaké kalorické bomby se ukrývají v pochutinách, o kterých neměl ani tušení.

„Problém byl v tom, že jsem byl ztahaný psychicky. Jsem elektroinženýr, a i když mám firmu, vždy jsem se snažil chodit do akce. Nesedět jen jako úředník. Jenomže ten stres a psychické vypětí z práce mi, když jsem přišel domů, bránily v dalších aktivitách. Takže jsem se nehýbal. Přes den jsem moc nejedl, ale doma jsem si dal sklenku vína, pak další a další, no a pak jsem si řekl, že se odměním něčím dobrým k jídlu. Až v kurzu jsem zjistil, co je ve víně a třeba i jen v plátku uheráku nebo ve šlehačce,“ vzpomíná na své prohřešky.

Reklama

Výběr článků

Načítám