Hlavní obsah

Místo desítek posilovacích strojů stačí jedna železná koule

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Posilovací lavice, rotopedy, běžecké pásy, činky a kotouče. To vše už je minulost. V České republice se v poslední době rozmohl fenomén kettlebellu. Při správném vedení se tak můžete udržovat v dobré fyzické kondici klidně jen za pomoci železné koule s madlem.

Místo desítek posilovacích strojů stačí jedna železná kouleVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Kettlebell je tréninkový nástroj, který pochází z carského Ruska. Slouží k posílení celého těla a zároveň k fyzické, kondiční i silové přípravě například na jiný druh sportu.

„S kettlebellem se necvičí svaly izolovaně, ale jedná se o posilování celého těla najednou. Tím pádem můžu všechny stroje nahradit jednou činkou,“ popsal Novinkám šéfinstruktor Železné koule Michal Vrátný.

Podle jeho slov takové cvičení nejen posílí tělo, ale zároveň vyřeší spoustu problémů, jako například bolest zad, nedostatečný rozsah pohybů nebo špatnou kondici.

„Kettlebelly u nás váží od 4 do 48 kg a všichni, kdo u nás cvičí, začínají na lehké váze, holky začínají například na 12 nebo 16 kg. Cenově se železná koule s madlem pohybuje okolo 80 až 100 Kč za kilogram,“ dodal šéfinstruktor.

Jako při každém sportu, tak i při tomto cvičení je důležité začínat pod dohledem instruktora. Při nesprávném provedení cviku je totiž velice snadné si ublížit.

Reklama

Výběr článků

Načítám