Hlavní obsah

Studenti se stali podnikateli a zachraňují přírodu

Slupky, kukuřičné klasy, odřezky cukrové třtiny, kávová drť, zbytky manioku a rákosí, to vše se dá najít mezi odpadem na tržištích v kamerunské hospodářské metropoli Douale. Nic z toho nekončí na smetištích, ale je pečlivě sesbíráno, aby posloužilo k výrobě topiva, jež nevytváří dým a produkuje jen málo škodlivých plynů, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Kukuřice jako zachránce přírody? Možná...

Článek

Studenti, z nichž se stali podnikatelé, loni v říjnu založili společnost Kemit Ecology, která se specializuje na ekologickou výrobu a sběr odpadu.

„Přispívá to k vyčištění prostředí a dá se z toho vyrobit nové topivo,” prohlašuje zakladatel společnosti Muller Tenkeu Nandou, jehož specializací na univerzitě v Douale je „zelená ekonomika” a obnovitelná energie.

„Toto biologické uhlí produkuje minimum plynů, které způsobují skleníkový efekt, a skoro žádný kouř. Celkově zamořuje prostředí dvakrát méně než ostatní zdroje,“ říká Tenkeu a potvrzuje to také ochránce životního prostřední Didier Yimkoua.

Výroba otopu je celkem snadná. Sesbíraný biologický odpad se vysuší při teplotě 105 stupňů a v peci se pak zuhelnatí. Vznikne černý popel, který se promíchá s vodou a materiálem, jehož základem je kaolín. Vzniklé kusy uhlí jsou pak baleny do pytlů od jednoho do 40 kilogramů.

Zachraňují přírodu

Podle Yimkouy je v Kamerunu poptávka po topivu vysoká. Domácnosti používají plyn i petrolej, ale hlavním zdrojem energie k vaření je stále dřevo. I když statistiky k dispozici nejsou, odhaduje se, že dřevo používá k vaření a sušení potravin 90 procent domácností. A dříví slouží třeba i při žehlení, tisíce podnikatelů na něm udí ryby a kuřata nebo pečou banány.

Do letošního ledna ministerstvo vod a lesů vydalo soukromým podnikům povolení ke zkarbonizování 1500 tun dříví. Jenom v Douale se podle Kemit Ecology spálí měsíčně 90 tun uhlí. Většina uhlí používaného v jiných městech je vyrobena ze dřeva pokáceného v lesích, v Douale ale někteří lidé ryby udí na dřevě z mangrovníků. Projekt výroby uhlí z biologického odpadu vznikl právě jako snaha uchránit tyto porosty, které jsou nenahraditelné pro zachování ekologické rovnováhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám