Hlavní obsah

Fobie z pláží? Stále více mužů trpí úzkostmi ze svého těla

– Londýn

Dávno jsou tytam časy, kdy se i muž s ochablými svaly a pivním břichem cítil jako neodolatelný samec. Diktát dokonalého těla servírovaný nonstop médii a internetem má stále více obětí také mezi muži.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pánové vídají fotbalisty s dokonalými těly v reklamách na spodní prádlo a nejsou vůči těm obrázkům imunní. Zvláště když pak pohlédnou sami do zrcadla a od svých sebevědomých protějšků slyší obdivné komentáře nad fotkami Davida Beckhama či Cristiana Ronalda.

Úzkost z vlastní postavy má více než polovina mužů. U většiny se jedná pouze o nespokojenost, která nemá vážné důsledky na psychiku. Ale mezi psychiatrickými pacienty s poruchou příjmu potravy a tělesnou dysmorfií tvoří muži už patnáct procent. V minulosti se přitom tato diagnóza týkala výlučně žen.

Oficiální ideál krásy

Tlak médií a internetu formuje zcela novou generaci mužů, kteří jsou stejně citliví jako ženy na fakt, že jejich tělo neodpovídá tomu, co vidí jako „oficiální ideál krásy“. Vyplývá to také z průzkumu společnosti Jacamo, která vyzpovídala 2500 mužů.

Osmačtyřicet procent z nich přiznalo, že se zoufale snaží zhubnout, a 54 procent se stydí za své břicho, které chce zpevnit. „Představa, že mají všichni dokonalé tělo, je nerealistická a nedosažitelná a může mít dlouhodobé negativní důsledky na mentální a fyzické zdraví lidí,“ uvedla k průzkumu mluvčí společnosti Jacamo.

Deset nejčastějších úzkostí mužů souvisejících s jejich tělem
1.Svlékání na pláži plné nabušených mužů
2.Rýpance a komentáře kamarádů s ohledem na postavu
3.Sledování filmů s atraktivními muži
4.Reklama a obrázky s dokonalými těly v médiích
5.Srovnávání s mladšími muži
6.Muži s lepší postavou v šatnách (posiloven, bazénů apod.)
7.Kamarád s pěknou figurou
8.Srovnávání postavy s bývalým partnerem současné přítelkyně
9.Partnerka s hezkou postavou
10.Sourozenec s postavou v lepší kondici

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám