Hlavní obsah

Chateau Gulag: Na drsném místě vzniká víno s hrůzným názvem

– Magadan

Když se řekne slovo Kolyma, miliónům lidí se zježí chlupy na těle. Jméno řeky je synonymem brutálních Stalinových gulagů, v nichž v minulém století zahynuly stovky tisíc lidí. V sibiřském regionu s trvale zmrzlou půdou je i dnes jeden z nejtvrdších ruských žalářů. Navzdory drsnému klimatu v něm vězni vyrábějí víno Chateau Gulag.

Foto: Profimedia.cz

Pěstování vinné révy v okolí řeky Kolyma? Rusové se o to pokusí...

Článek

Obří vytápěné skleníky v Magadanu, největším městě kolymského regionu, umožňují pěstování révy v oblasti, kde průměrná roční teplota činí mínus tři stupně Celsia. V doživotním žaláři sedí vrazi, násilníci, zloději a recidivisté. Jedná se o nejtvrdší trestnici v Rusku, která stále připomíná Stalinův gulag.

Podle deníku Siberian Times první víno Chateau Gulag nabídnou příští rok.

„Tento experiment s révou je pokračováním úspěšných pokusů s pěstováním zeleniny v této kolonii,“ uvedl zdroj z věznice.

Plánují výsadbu teplomilných rostlin

Trestanci vyprodukují stovky kilogramů okurek, cibule, ředkviček, řepy a mrkve každý rok. Přitom v červenci je zde v průměru jen dvanáct stupňů Celsia. Od jara do podzimu jsou však v oblasti dny mnohem delší než v mírném pásu, takže rostliny mají hodně slunečního záření a o vyšší teplotu se jednoduše postarají vyhřívané skleníky.

Příští rok začne věznice pěstovat také rajčata, cukety a dýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám