Hlavní obsah

Ve svém pivovaru produkuje více piva než celé Rakousko

Novinky, Jakub Kynčl

Ve jméně Martin Pozsgay by asi většina z vás rodilého Rakušana nehledala a po jeho původu by pátrala někde kolem Maďarska. Pozsgay je však rodilý Rakušan. Od ledna loňského roku vede nizozemský pivovar Zoeterwoude, který vaří pivo pod vlajkou značky Heineken. A Poszgay tak dohlíží na výrobu piva, jehož objem přesahuje produkci celého Rakouska.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ředitel pivovaru v Zoeterwoude Martin Pozsgay.

Článek

Vám toho Rakušana asi moc lidí podle příjmení netipuje, že?

No, to opravdu ne. Ale tak znáte to, Rakousko-Uhersko, společná historie. Ať je už jméno jakékoliv, tak mě odkojila Vídeň. I co se piva týče, studoval jsem totiž právě tam. A jsem typický Vídeňák, což v našem překladu znamená, že člověk musí mít nějaké předky z České republiky, Slovenska či Maďarska. A to, že je mám, je docela zřejmé.

Kolik piva tento rok ve vašem pivovaru vyprodukujete?

Poslední odhad je přibližně 10,6 miliónu hektolitrů a nemělo by se to již příliš lišit od reality.

Upřímně, to je takové množství, že si to člověk dost dobře nepředstaví. Vychází mi z toho jediné - obrovská zodpovědnost...

Tak vy jste z České republiky, pivní velmoci, která má největší konzumaci piva na hlavu na světě, tak si ještě ta čísla dokážete i docela dobře zařadit, pro nepivní země je to zcela mimo chápání. Ona se ale ta práce zas tak nemění, ať produkujete 100 tisíc hektolitrů nebo 10 miliónů hektolitrů. Stále to je o hlídání kvality, jen v jiném objemu. Jedno zůstává stejné - bez určitého nadšení pro věc tahle práce dělat nelze.

Dobrá, ale jakým způsobem se dá reálně uhlídat kvalita každé lahve, když jich pivovarem ročně projedou, počítám-li dobře, více než dvě miliardy?

Stále je to o lidech, jen třeba jednoduše o větším týmu, než je v jiných menších pivovarech. Princip zůstává stejný. A jinak se samozřejmě klade důraz na čím dál tím propracovanější systém automatizace, která lidem při výrobě pomáhá.

Ano, pivovarem jsem procházel a upřímně daleko více než klasický pivovar připomíná se všemi těmi linkami, senzory a technickými vymoženostmi spíše vědecké pracoviště...

Výroba piva je do určité úrovně vědou. Zejména v tomto objemu by byla každá sebemenší chybka kritická. Jde to vše ruku v ruce. Člověk si často ani neuvědomuje, co je tento pivovar ve skutečnosti za kolos. Neznám sice teď přesná čísla, ale tuším, že Rakousko produkuje celkem zhruba 8,5 miliónu hektolitrů piva ročně. Když jsem si uvědomil, že tu ročně dohlížím na výrobu ještě většího objemu, rychle mi došlo, oč asi tak jde. V principu je ale i tady ještě stále vše o lidech.

Neříkejte mi ale, že je řízení pivovaru Zoeterwoude v podstatě stejné jako řízení menšího pivovaru. Tomu se mi stále nechce moc věřit.

No, jeden vážně velký rozdíl tu vlastně doopravdy je. Když jsem byl v jednom rakouském pivovaru, tak pivo, které jsme vařili, bylo konzumováno víceméně zejména v samotném Rakousku. Jenže Heineken je na více než 160 světových trzích, tzn. že komplexnost logistiky je zde opravdu obrovská.

Pivovar vypadá velmi moderně, ale přitom za sebou už nějaký ten rok produkce má, že?

Ano ano, byl slavnostně otevřen v roce 1975, kdy produkoval něco přes milión hektolitrů ročně a tento rok tedy slaví 40 let od otevření. Nicméně teoreticky by zde mělo být možné zvládat vařit až 15 miliónů hektolitrů ročně, ale nemyslím si, že by bylo jednoduché zde zvyšovat produkci nad nějakých 12 až 12,5 miliónu hektolitrů. To vnímám jako limit.

Kolik času týdně trávíte v práci? Co tak vím od ředitelů českých pivovarů, ale třeba i sládků, tak to rozhodně není klasická práce od devíti do pěti.

(smích). Nepočítám to.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak jsme vařili mediální ležák

Pivo pije v naší zemi většina lidí a za pivaře se vydává opravdu leckdo. Pokud by ale došlo na popsání průběhu vaření piva, zvládl by to uspokojivě nejspíš jen...

Výběr článků

Načítám