Hlavní obsah

Na Oktoberfest přišlo nejméně lidí za posledních šest let

Na mnichovský pivní festival Oktoberfest, který v neděli skončil, letos přišlo nejméně lidí za posledních šest let. Počet návštěvníků se proti loňsku snížil o 400 000 na 5,9 miliónu, klesla i spotřeba piva, uvedli v pondělí pořadatelé slavnosti. Pokles návštěvnosti podle nich zavinilo chladné počasí, přispělo k němu ale i obnovení hraničních kontrol kvůli příchodu uprchlíků.

Foto: Profimedia.cz

Pivo je na Oktoberfestu extrémně drahé. Levněji než za 270 Kč nebylo možné tuplák piva zakoupit.

Článek

Pod hranicí šesti miliónů byl počet návštěvníků naposledy v roce 2009, kdy teroristická síť Al-Káida hrozila útoky v Evropě. Za posledních 30 let je to teprve pošesté, co se největšímu světovému pivnímu festivalu nepodařilo šestimiliónovou hranici překonat. Podle organizátorů festivalu přispělo k poklesu návštěvnosti relativně chladné počasí.

Komplikace pro Rakušany

Hlavní pořadatel festivalu Josef Schmid také letošní Oktoberfest označil za „mnichovštější“ než v předchozích letech, protože se snížil počet turistů. Jejich zájem se podle organizátorů patrně snížil kvůli opatřením, která Německo přijalo v souvislosti s příchodem desítek tisíc běženců: na hranicích byly obnoveny kontroly, navíc přestaly jezdit vlaky mezi Salcburkem a Mnichovem, které v minulosti využívali Rakušané k jednodenní návštěvě Oktoberfestu.

Proti loňsku se snížila také spotřeba piva. Návštěvníci festivalu vypili 7,3 miliónu litrů chmelového nápoje, o 400 000 litrů méně než loni. Podle organizátorů to ale souvisí s úbytkem návštěvníků, a ne se skutečností, že pivo na Oktoberfestu bylo letos nejdražší v historii – nejnižší cena za litrový máz byla 10,10 eura (274 Kč).

Očekávají opět zlepšení

I když bylo návštěvníků Oktoberfestu méně než loni, na spotřebě jídla se to neprojevilo. Lidé na Tereziánské louce spořádali za 16 dnů festivalu 114 volů a 50 telat, tedy stejně jako loni. Mírně se snížil prodej pečených kuřat, zato vzrostl zájem o vegetariánská jídla.

Příští ročník Oktoberfestu začne 17. září a organizátoři festivalu předpokládají, že se jim po letošním poklesu znovu podaří překonat hranici šesti miliónů návštěvníků. Pomoct by jim k tomu měla i skutečnost, že festival bude o den delší než letos a že státní svátek 3. října, připomínající německé sjednocení, vyjde příští rok na pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám