Hlavní obsah

Skoro půlstoletí žil na výsluní, přesto zemřel bez koruny

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Warren Clarke byl hvězdou seriálu Dalziel a Pascoe, ale mnoho filmových nadšenců si jej spojovalo spíše se snímkem Mechanický pomeranč. Ať tak či tak, ve filmovém průmyslu se vyskytoval na velmi slušných pozicích bezmála 50 let. Pro mnohé tak byl šok, když po jeho smrti loni v listopadu vyšlo najevo, že zemřel bez peněz. Celé jeho jmění mělo hodnotu zhruba půl miliónu korun. A po vyrovnání některých pohledávek nezbylo zcela nic.

Foto: Profimedia.cz

Warren Clarke

Článek

Když Warren Clarke sepsal před čtyřmi lety svou poslední vůli, vše nastínil poměrně jasně a jednoduše. Vše odkazoval své manželce Michele. Pokud by ho snad neměla přežít, zamířila by pozůstalost k jeho dceři Georgii a synovi z prvního manželství - Rowanovi. K tomu měla zamířit i jeho sbírka hodinek.

Herectví byl jeho sen a dá se říci, že si jej vymohl navzdory nesouhlasu lidí v okolí. Když to například oznámil řediteli na své škole, bylo mu doporučeno, aby se dal na nějakou dráhu, která má smysl. Třeba aby se stal instalatérem. Netrvalo dlouho a Clarke poslal ředitele do háje, opustil školu a stal se poslíčkem novin Manchester Evening News.

Warren Clarke

Měl pocit, že není dobře placený

Jenže ač se k herectví nakonec doopravdy dostal, často během svého života mluvil o tom, že by rád změnil své povolání, protože měl pocit, že za své hraní nebere dostatek peněz. Jednou promluvil o tom, že přišel k bankomatu a navzdory tomu, že hrál v tu dobu v show kanálu BBC Nice Work, nebylo co vybírat. BBC mu poslala 350 liber (13 tisíc korun), ale on si musel „na provoz” půjčovat od svých kolegů.

„V té době BBC neplatila až do momentu prvního studiového natáčení, takže jsem na show pracoval dva měsíce bez jakékoliv platby. Šel jsem do bankomatu, dal dovnitř kartu a ten ji obratem vyplivl. O několik měsíců později jsem si všiml, že moje žena nenosí svůj zásnubní prsten. Zeptal jsem se, kde je. Odvětila, že se opravuje. Později jsem zjistil, že ho prodala, aby mohla zaplatit složenky,” řekl jednou Clarke.

Finální role předznamenala konec

Skutečností zůstává, že Clarke, který zemřel ve svých 67 letech po krátké nemoci, to s penězi příliš neuměl. Má se za to, že přišel o větší sumu peněz i v nedávné době. To když zainvestoval peníze do snímku Kódované vysílání, který se dostal na plátna kin v roce 2013 a jeho hlavní hvězdou byl John Cusack. Investice se mu však podle všeho nevyplatila.

Postava necitlivého a politicky nekorektního yorkshirského policisty Andyho Dalziela mu seděla. Byla pro něj jako stvořená. A právě díky ní se stal jedním z nejznámějších britských herců. Příznačné je, že jeho poslední rolí byla postava Charlese Poldarka v seriálu Poldark. Šlo o scénu na smrtelné posteli...

Reklama

Výběr článků

Načítám