Hlavní obsah

Švýcarští vinaři si pochvalují změny klimatu, mají díky nim kvalitnější vína

Bern

Pěstitelé révy ze všech vinařských regionů Švýcarska hlásí rekordně kvalitní úrodu hroznů. Klimatické změny sice trápí většinu zemědělců v Evropě především kvůli velmi vysokým teplotám a suchu, jenže producentům hroznů naopak prospívají. Réva totiž v horkém a suchém počasí dává lepší úrodu, z níž vznikají delikátnější vína.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarští vinaři jsou ze změn klimatu nadšení.

Článek

„Globální oteplování je pozitivní všeobecně pro švýcarské pěstitele révy, protože jim dopřává lepší vyzrávání, zvláště u pozdně zrajících odrůd,“ tvrdí Vivian Zuffereyová ze společnosti Agroscope. Podle klimatologů vzrostla průměrná teplota v celém Švýcarsku za posledních sto let o 1,6 stupně Celsia.

„Teploty v dalších letech podle očekávání porostou, ale je těžké říct, zda to povede k suchému, či naopak vlhkému klimatu,“ dodala Zuffereyová.

Pěstitelé révy můžou určitými agronomickými zásahy pomoci vyzrávání hroznů. Když je slunce málo a příliš vlhko, můžou rostliny zbavovat spodních listů a dopřát tak střapcům s bobulemi více záření. Když je naopak příliš horko a sucho, ponechané listy slouží jako stínítka.

„Pěstitelé jsou pokoušeni, že by vysadili nové odrůdy, které byly typické pro jižnější oblasti. V kantonu Valais jsme mívali hlavně Syrah celá desetiletí, ale člověk by tam teď mohl uvažovat i o Cabernetech, například,“ míní Zuffereyová.

Vyšších cukernatostí a extraktivnosti díky teplejšímu počasí dosahují také hrozny na jižní Moravě. Tamní úrodu však nejvýrazněji ovlivňuje počasí na konci srpna a počátku září.

Reklama

Výběr článků

Načítám