„Globální oteplování je pozitivní všeobecně pro švýcarské pěstitele révy, protože jim dopřává lepší vyzrávání, zvláště u pozdně zrajících odrůd,“ tvrdí Vivian Zuffereyová ze společnosti Agroscope. Podle klimatologů vzrostla průměrná teplota v celém Švýcarsku za posledních sto let o 1,6 stupně Celsia.

„Teploty v dalších letech podle očekávání porostou, ale je těžké říct, zda to povede k suchému, či naopak vlhkému klimatu,“ dodala Zuffereyová.

Pěstitelé révy můžou určitými agronomickými zásahy pomoci vyzrávání hroznů. Když je slunce málo a příliš vlhko, můžou rostliny zbavovat spodních listů a dopřát tak střapcům s bobulemi více záření. Když je naopak příliš horko a sucho, ponechané listy slouží jako stínítka.

„Pěstitelé jsou pokoušeni, že by vysadili nové odrůdy, které byly typické pro jižnější oblasti. V kantonu Valais jsme mívali hlavně Syrah celá desetiletí, ale člověk by tam teď mohl uvažovat i o Cabernetech, například,“ míní Zuffereyová.

Vyšších cukernatostí a extraktivnosti díky teplejšímu počasí dosahují také hrozny na jižní Moravě. Tamní úrodu však nejvýrazněji ovlivňuje počasí na konci srpna a počátku září.