Hlavní obsah

Z jablek dělají tekutý poklad v kraji tomuto ovoci zaslíbeném

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte k těm, kteří sledují, odkud jsou produkty, které kupují, jistě dobře znáte Jižní Tyrolsko. Tento velmi specifický region ležící na severu Itálie je v Evropě dobře známý jako jeden z největších producentů jablek. Ale nejen ovocem živ je člověk. Z jablek se totiž vyjma moštu a calvadosu vyrábí ještě jeden nápoj, který získává v posledních letech na popularitě - cider.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Maximilian Alber stojí za vůbec prvním jihotyrolským ciderem – hoila.

Článek

Maximilian Alber se pustil se svými dvěma kamarády do projektu, který je odvážný, ale na první pohled dává velmi dobrý smysl. Společně začali vyrábět první jihotyrolský cider vůbec. Podnikání se rozjíždí pomalu, ale jistě. Cider, nápoj dlouhodobě populární zejména ve Velké Británii a Francii (tam známý jako cidre), se v posledních letech rozmohl v celé Evropě a ČR není výjimkou. Prodeje cideru stouply letos meziročně o stovky procent [celá zpráva].

„Žili jsme všichni tři nějaký čas v Londýně – od jednoho roku do sedmi let. Před nějakými pěti až šesti lety jsme si tam nemohli nepovšimnout toho boomu, který tam cider tehdy zažíval. Vždyť teď tam cidery zabírají snad třetinu trhu s pivy a je to nejrychleji rostoucí trh s alkoholem. Celosvětově. A ač je Jižní Tyrolsko poměrně malý region, 12 procent jablek, která jsou v Evropě v prodeji, pochází právě odsud. No a pak už byl jen malý krok k tomu, uvědomit si, že Jižní Tyrolsko žádný cider neprodukuje,“ uvedl Alber.

Propíjení vzorky

„Řekli jsme si, že bychom mohli zkusit něco doma v Jižním Tyrolsku rozjet. Dopředu jsme se rozhodli, že zkusíme jet na kvalitu místo na kvantitu. Rozhodli jsme se to pojmout vědecky. Spojili jsme se s pivovarnickým institutem v Edinburghu a dohodli se na spolupráci. Institut vede mimochodem hlavní odborník značky Heineken a my jsme se rozhodli, že toho člověka potřebujeme k tomu, abychom to mohli rozjet. Poslali jsme do institutu 12 rozdílných odrůd jablek a oni tam následně vyrobili 50 různých vzorků. Tím jsme začali,“ popisoval začátky nelehkého podnikání Alber.

Další fázi projektu si pak asi umíte představit. A možná byste si ji milerádi na vlastní kůži také prožili. Následovala fáze degustace, kdy trojice vyjma ochutnávky všech 50 vzorků také nakoupila všechny cidery, které bylo v britských obchodech možné dostat, a porovnávala je chuťově se vzorky toho, co vzešlo z jihotyrolských jablek. Trojice přitom měla zcela jasno, po čem jde – chtěla nápoj, který se bude pít snáze než běžné pivo, bude osvěžující, a jak se také říká, „pitelný“.

Farmářské experimenty

„To byl opravdu jen začátek. V laboratorních podmínkách vzniklo pár skvělých vzorků, ale my jsme potřebovali někoho, kdo by to pro nás vyráběl přímo v Jižním Tyrolsku, ve větším množství. Jenže s tím tu nikdo neměl ani ty nejmenší zkušenosti. Nakonec jsme našli farmáře, který pěstuje jablka, dříve pracoval jako vinař jednoho velkého vinařství a v současné době vyrábí své vlastní perlivé víno. A mimoto dělal i pár experimentů s jablečnými víny. Řekli jsme si, že člověka s bližším zaměřením už neobjevíme,“ popisoval Alber.

„Začali jsme tedy s farmářem experimentovat. Byl otevřený novým nápadům, což je u našich farmářů docela neobvyklé. No vždyť víte, jací bývají farmáři. Po necelých dvou letech jsme si počátkem roku 2014 řekli, že tento produkt je opravdu blízko tomu, co stvořili ve Skotsku. Pozvali jsme sem i toho odborníka, aby farmáři pomohl s několika technickými věcmi a dal mu pár rad. Cider dostal název hoila, což je místní pozdrav. Do prodeje jsme ho dali v červnu 2014 a bylo to příjemné překvapení. Bez jakékoli reklamy jsme za prvních osm měsíců prodali asi 30 tisíc lahví, což bereme jako úspěch,“ zhodnotil úspěšný vstup na trh Alber.

Začínají vyvážet

„Zatím to určitě není na to, aby nás to uživilo, takže to zůstává spíše jako hobby, ale určitě to má potenciál. Už vyvážíme větší množství do Rakouska a zbytku Itálie a pomalu se otevírají i cesty do dalších zemí Evropy. Je to běh na dlouhou trať, ale pro nás to je něco, co jsme si vysnili, a rozhodně si nehodláme stěžovat. Cider je teď opravdu populární, a když jste si jisti tím, co děláte, vše je jednodušší,“ dodal usměvavý Ital.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám