Hlavní obsah

Vědci zjistili, proč některým lidem nechutnají kvasnicová piva

Novinky, znk

Witbier - belgická varianta pšeničného piva - je mokem, který buď milujete, nebo jej nenávidíte. Někteří se můžou po těchto zakalených nápojích s chutí ovoce utlouct, zatímco jiným se při pomyšlení na ně zvedá žaludek. Proč?

Foto: Profimedia.cz

Kvasnicová piva nesednou každému...

Článek

Za vším zřejmě stojí koriandr. Tato bylina své zastánce zaujme silnou vůní a ovocnou příchutí, odpůrci naopak ujišťují, že chutná po mýdle. To, jestli patříte do první či druhé skupiny, bude nejspíše záležet na tom, kde jste vyrostli: jestliže pocházíte z oblasti, kde se koriandr v kuchyni běžně používá, je také pravděpodobné, že jste si na něj zvykli.

Váš názor na toto koření ale může souviset i s genetikou. Podle studie, které se zúčastnilo 76 tisíc lidí, záleží vaše láska či nenávist k čerstvému koriandru na druhu vašich genetických informací. Pokud například máte genotyp typu CC, je pravděpodobnost, že vám bude koriandr vadit dvakrát větší, než když máte genotyp CT, napsal server vinepair.com.

Geny nejsou všechno

Fígl je v tom, že k výrobě pšeničných piv v Belgii a Nizozemsku se již tradičně používá směsice bylin a rostlin, které zlatavý mok jedinečně dochutí a prodlouží jeho trvanlivost. A hádejte co? Jednou z nich je koriandr.

Geny ale nejsou všechno a tak je docela dobře možné, že jste po přečtení tohoto článku dostali neodolatelnou chuť na jedno pšeničné orosené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám