Hlavní obsah

Taťjana Petrakovová: Sólovat s vodkou u stolu? Neexistuje

Novinky, Jakub Kynčl

Taťjana Petrakovová je hubená a pohledná blondýnka, u které byste si řekli, že zasednout v hospodě ke stolu, moc asi nevydrží. Ale pozor. Pokud by udávala tempo večera ona, můžete si být jisti, že domů nejkratší cestou nedojdete. Je totiž brand ambassadorkou vodky Russian Standard, a jestli něco umí, tak správně pít vodku. Ano, vodka se skutečně dá pít i špatně.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Taťjana Petrakovová v Praze

Článek

Jak to je se značkami vodky v Rusku?

V Rusku je ohromné množství značek vodky, které se za hranice země nikdy nepodívají. Není tajemstvím, že ji lidé stále často vyrábějí sami. Nikdo by nedokázal všechny ruské značky vodky vyjmenovat.

Konkurenční Stolichnaya je stále silná značka?

Stolichnaya nebyla v Rusku nikdy silná značka, byla vyráběna výhradně na export. Nehledě na to, že Stolichnaya se už nyní vyrábí v Lotyšsku, takže ji Rusové nepijí vůbec. Ale vždy to pro nás byla jen exportní vodka.

Jako bych v tom slově „exportní” slyšel trochu despektu. Jak to je s pitím vodky v Rusku? Opravdu to je takové, jak znázornili tvůrci filmu Svéráz národního rybolovu?

Pravda je, že na venkově to je někdy divočina. Zejména v tom ohledu, že si tam mnozí vodku vyrábějí sami. Jinak ohledně toho filmu – je to taková moderní ruská filmová produkce, ale jde o velmi oblíbený snímek. Je to samozřejmě natočené značně v nadsázce, ale říkat, že se nic takového v Rusku neděje, to nejde...

Jak se tedy vodka pije správně podle Rusů?

Neměla by se míchat s jiným alkoholem. Povětšině platí, že pijí všichni najednou. Vodka je uprostřed stolu a neexistuje, že byste sólovali – nalili si sami a napili se. Obvykle někdo vstane, všem doleje a následně pronese přípitek. V pronášení přípitků se lidé střídají až do chvíle, kdy posezení u stolu skončí nebo až dojde vodka. Ale to se nestává.

A co když už někdo nechce? Jak to dává u stolu na vědomí?

Pokud cítíte, že potřebujete na chvíli z kola ven, tak jednoduše otočíte skleničku dnem nahoru a tím dáte najevo, že vynecháváte. Obvykle konzumaci vodky bohatě prokládáme různými pamlsky, které nám pomáhají větší konzumaci vodky zvládnout. Takové bliny jsou hotový poklad.

Zajímavé, třeba se to bude jednou hodit. Pojďme teď k výrobnímu procesu. Co určuje samotnou kvalitu vodky?

Surovina a způsob destilace. V případě vodky platí, že se destilací čistí vodka od nečistot. Tedy čím modernější a kvalitnější destilační proces, tím lépe pro výsledný produkt. Klíčovým faktorem vodky je pak samozřejmě kvalita vody, ze které se vyrábí. Vždyť tvoří 60 procent nápoje, takže musí být perfektní. My bereme vodu z ledovcového jezera Ladoga.

Co znázorňuje název vaší vodky?

V roce 1894 vydal car Alexandr III. normu, jak by měla vypadat správná ruská vodka. A právě podle této definice je vodka Russian Standard do nejmenšího detailu vyráběna.

Konzumace vodky v Rusku činí zhruba 24 litrů na osobu/ročně včetně nemluvňat. V jak velkých lahvích se vodka v Rusku prodává?

Zajímavá otázka. V Rusku v drtivé většině převažují půllitrové lahve. Ale na vašem trhu je to podobné. Ty nejlevnější vodky, které se prodávají obecně nejvíc, jsou také v půllitru. To je něco, co pro vás v ČR není na pořadu dne.

Jak vnímáte český trh? Jako vhodný pro vaši základní vodku, nebo pro ty prémiové?

Klíčem je pro nás základní vodka Russian Standard, která je při porovnání s konkurencí prémiová dostatečně. Česká republika je menší trh a naše originální vodka je tu pro nás základ.

Chcete tím říci, že v Česku nejdou prémiové produkty na odbyt? Co jsem mluvil se zástupci nejrůznějších rumů, říkali mi pravý opak...

No jo, jenže to jsou rumy. Za prémiové rumy jsou lidé připraveni platit, ale za prémiovou vodku ne. Mají za to, že vodka je sama o sobě takový základní alkohol.

Zajímavá myšlenka. To je globální trend, anebo to je jen záležitost českého trhu?

Teď mluvím konkrétně o českém trhu. Mnohé evropské to mají úplně jinak. Zde je ale obrovský rozdíl mezi tmavými destiláty a vodkou.

Když Čech vidí základní dobrou vodku za 400 korun a poté ultraprémiovou za 1100 korun, nikdo mu nevysvětlí, proč by si měl koupit tu dražší. Proč také? Vždyť je to „jen” vodka. U whiskey a rumu to je jinak. Tam vidí sud, mísení směsí a na to slyší.

Takže v ČR vlastně trh s prémiovou vodkou není?

No, ten opravdový ne. U vás jsou za prémiové vodky považované Finlandia, Russian Standard original a Absolut vodka. To jsou standardní kvalitní vodky, které jsou v ČR brány za prémiové a nic nad nimi víceméně není.

Ano, vodka je jednoduchý alkohol. Ten nejjednodušší. Rozdíly mezi jednotlivými vodkami jsou však diametrální. Za prvé chuťové v samotnou chvíli konzumace a za druhé pak jde také o to, jak silně o této konzumaci bude vaše tělo vědět ten následující den...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám