Hlavní obsah

Když senioři řádí: 105letý Japonec vyzývá Bolta

Novinky, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hidekiči Mijazaki není žádný troškař. Rád by si při běhu na sto metrů poměřil síly s nejrychlejším mužem planety Jamajčanem Usainem Boltem. Ještě, než si řeknete: no a co?, tak vězte, že Japonci je 105 let a do souboje by šel s jistou nevýhodou. Ne vždy dobře slyší výstřel ze startovní pistole.

Foto: Profimedia.cz

Hidekiči Mijazaki (v červeném tričku) mezi ostatními běžci-seniory

Článek

Mijazaki, který měří 153 centimetrů a váží 42 kilogramů, se může pochlubit, že drží světový rekord v běhu na sto metrů v kategorii stoletých: 29,83 sekundy. Kamarádi mu proto říkají Golden Bolt. Myslí si, že bude ještě tak pět let závodit, a pak teprve vyzuje tretry.

„Jsem ještě mladý, ještě se mohu zlepšit," nepochybuje. „Strašně rád bych běžel s Boltem," prohlašuje Mijazaki mezi dvěma loky osvěžujícího nápoje, který mu podává jeho třiasedmdesátiletá dcera Kjono. Dodává, že za formu vděčí částečně právě své dceři, která mu denně dává mandarinkovou marmeládu.

„Stále před sebou vidím svůj cíl a snažím se zůstat v co nejlepší formě a zdráv. To je důležité i pro Bolta," svěřil se listu The Japan Times.

Miurovi příkladem

V Japonsku, kde se lidé dožívají nejvyššího věku na světě, má federace seniorských atletů na šest tisíc členů a každoročně pořádá čtyřicítku závodů po celé zemi.

V Tokiu se zatím připravuje Joko Nakanová (78) na svůj příští maraton. První běžela na dovolené na Honolulu, „jen proto, aby se pobavila."

Foto: Profimedia.cz

Hidekiči Mijazaki

Bylo jí tehdy 70 let a zaběhla za čtyři hodiny, čtyři minuty a 44 sekund. Její nejlepší čas je tři hodiny, 53 minut a 42 sekund. Poté vyrazila na 42 kilometrů v New Yorku, v Bostonu. Drží světový rekord v běhu na tři tisíce a pět tisíc metrů ve věkové kategorii 75 až 79 let.

Nejproslulejší dvojici japonských sportovců, kteří už dávno odrostli dorosteneckým tričkům, tvořili Keizo a Jujčiró Miurovi. V jediném císařství světa si vydobyli kultovní postavení hvězd. Sté narozeniny Keiza, proslulého učitele lyžování, horolezce a fotografa horské krajiny, spolu s ním oslavilo na 170 přátel a rodinných příslušníků společným sjezdem svahů v lyžařském středisku nedaleko Salt Lake City v americkém státě Utah. Zemřel začátkem roku 2005 jen krátce před 102. narozeninami.

Keizův syn Jujčiró si osmdesátku připomněl předloni v květnu výstupem na Mount Everest. Stal se tak vůbec nejstarším mužem, který kdy pokořil nejvyšší horu světa. „Je to nejkrásnější pocit na světě, ačkoli jsem naprosto vyčerpán,“ svěřil se po sedmihodinovém výstupu.

Bush starší nedá na padák dopustit

Bývalý americký prezident George Bush starší oslavil loni v září devadesáté narozeniny seskokem na padáku. Stejně si počínal při pětaosmdesátých, osmdesátých a pětasedmdesátých narozeninách.

„V Maine je nádherný den, vlastně dost krásný na seskok s padákem," napsal Bush na Twitteru. Exprezident, který má potíže s nohama a pohybuje se na vozíku, tak dodržel slib, který učinil před pěti lety. Tehdy prohlásil, že devadesátku oslaví s padákem.

Televize Fox News uvedla, že Bush skočil z helikoptéry v tandemu s Mikem Elliottem, někdejším členem amerického vojenského parašutistického sboru Golden Knights. S Elliottem Bush skočil i před pěti lety.

Za potápění může vnukovo popichování

Do jedinečného světa pod mořskou hladinou, kde vládnou velebné ticho a ryby všemožných tvarů a barev, se Steve Graham (74) poprvé ponořil až v třiašedesáti.

Senior z australského Adelaide, jenž se od vyučení celý život živil jako prodavač v optice, jezdíval sice každý rok za odpočinkem na Bali, avšak neopren a potápěčské ploutve mu nic neříkaly. Vše změnilo až hecování vnuka Johna.

„Nebudu si vymýšlet, že se rodinný lékař, když jsem se mu se svým záměrem poprvé svěřil, zalykal štěstím,“ vzpomínal na stránkách listu The Sydney Morning Herald. A to, co začalo před jedenácti lety jako úsměvná sázka s Johnem, záhy přerostlo v posedlost. Potápění umožnilo Grahamovi spojit dva koníčky do jednoho.

„Miluji historii druhé světové války, přesněji řečeno války o Tichomoří. Putuji po místech nejznámějších bitev, a pokud to jde, potápím se tam. Užil jsem si tak třeba Quadalcanal, Midway, Guam, Korálové moře, Šalamounovy ostrovy,“ vypočítává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám