Hlavní obsah

Život s penězi je složitý, tvrdí multimiliardář

Novinky, jky

Když učinila společnost Alibaba v loňském září první veřejnou nabídku akcií, stal se Jack Ma bleskově nejbohatším mužem Číny. Jenže jak je vidět, peníze tomuto vysoce postavenému muži štěstí nezajistily.

Foto: Profimedia.cz

Multimiliardář Jack Ma

Článek

„Kdybych měl v záloze další život, ponechal bych svou společnost soukromou,” uvedl Ma navzdory tomu, že jeho podíl ve společnosti Alibaba, která vlastní mnoho čínských internetových stránek zabývajících se obchodem, byl oceněn po vstupu společnosti na trh na závratných 19,1 miliard dolarů, tedy bezmála 470 miliard korun. A podle Bloomberg News hodnota jeho podílu od té doby navíc ještě vzrostla takřka na dvojnásobek.

„Jakmile nabídnete akcie veřejně, váš život se stane složitým,” řekl Ma ve své řeči před ekonomickým klubem v New Yorku.

„Když máte méně než milión dolarů, víte, jak s těmito penězi naložit. Ale jakmile máte jednu miliardu dolarů, jste povinni jednat se svým bohatstvím v zájmu společnosti,” uvedl Ma ve svém proslovu, ve kterém se také hodně rozhovořil o svém životě na konci 80. let minulého století, kdy pracoval jako učitel angličtiny a bral 15 dolarů měsíčně. Na tyto roky vzpomíná jako na ty nejlepší ve svém životě.

Stěžuje si na situaci

Součást kouzla sólového vedení firmy, ač ji v danou chvíli nedokázal docenit, bylo to, že mu ve firmě nefungovali žádní nezávislí ředitelé. Jenže nyní, když se s akciemi společnosti veřejně obchoduje, jich má ve firmě hned pět. „Nikdo z nich nemá finální slovo,” postěžoval si Ma a dodal, že má pocit, že pro ně není dobro společnosti tím stěžejním.

Po jeho řeči akcie firmy drobně poklesly. Další důkaz toho, že když je firma veřejně obchodována, není život zrovna jednoduchý...

Reklama

Související témata:

Související články

Milionář si vydržoval harém s devíti ženami

Britskému milionáři jedna žena nestačila - pořídil si jich hned devět a držel je v soukromém harému v luxusní vile na španělském pobřeží. Brit íránského původu...

Výběr článků

Načítám