Hlavní obsah

Německý lovec celebrit číhá občas i u toalet

Novinky, Vladimír Plesník, Langenselbold

Lovci dokáží čekat na svou kořist nejednou i dlouhé hodiny. Když nadejde ten pravý okamžik, musí bleskurychle konat. V případě Rainera Michelmanna (57) to znamená dotyčného či dotyčnou zdvořile oslovit, nasměrovat ho do nejvhodnější pozice a pak už jen jemně zmáčknout spoušť. Tak - a ne jinak - získal sběratel selfies z německého Langenselboldu všechny své trofeje.

Foto: archiv Rainera Michelmanna

Michelmann s Pepem Guardiolou

Článek

To, co začalo před 23 lety jako nevinný koníček, mezitím přerostlo v posedlost. Zatím se mu podařilo „dostat“ přes 2360 celebrit. „Považuji se za lovce prominentů,“ vysvětluje hrdě. Své úspěchy pečlivě třídí – Síň slávy ho zachycuje vedle světových superhvězd – namátkou Boba Geldofa, Woodyho Allena, Rogera Moora, Arnolda Schwarzeneggera, Yoko Ono a dalších. V top 20 se zvěčnil po boku třeba dalajlámy, Michaila Gorbačova, Angely Merkelové, Steffi Grafové či Alaina Delona.

„Rozdělil jsem si osobnosti podle jejich působnosti – nejvíc jsem ulovil fotbalistů (686), pak hudebních hvězd (335), herců (303), sportovců (190) a tváří z televizní obrazovky (169). Teď už si mohu dovolit jít po třešničkách na dortu,“ přemítá muž, který za svými cíli nejednou cestuje stovky kilometrů, čeká na ně nekonečné hodiny a jehož vášeň stojí nemálo času i peněz.

Pomůže i náhoda

Jeho příběh začal v roce 1992 v prodejně nábytku v Gründau. Tehdy jako externista regionálních novin připravoval rozhovor s jedním zpěvákem country – v době, kdy se o ”selfíčkách” ještě nikomu ani nesnilo. „Člověče, už se s ním třeba nikdy neuvidíš, udělej si společný snímek,“ řekl si tehdy.

Rozjížděl se pozvolna – do roku 1998 pořídil dvacet snímků, do roku 2002 padesát. Pak nabral dravé tempo – do roku 2007 už 500 záběrů, dnes přesně 2360. Jako zdroj informací mu zpravidla slouží síť sběratelů autogramů. „Pochopitelně pokud se něco dozvím jako první, pustím jim to na oplátku,“ ujišťuje.

„Většinou se pokusím ubytovat ve stejném hotelu. Pak čekám. Třeba i poblíž toalet, když na to přijde – dřív nebo později tam zajdou,“ prozrazuje jeden ze svých triků. Občas ale rozhoduje náhoda. „Vedle Buda Spencera jsem snídal, Meat Loafa potkal v podzemních garážích,“ vybavuje si.

Touží po královně a Obamovi

Pokaždé však na pochopení nenarazí. Po setkání s Rusem Olegem Popovem v Heidelbergu tvrdí: „Ne každý klaun bývá veselý.” Na špatně naloženého George Clooneyho narazil v Baden-Badenu a fotbalový trenér Huub Stevens ho rovnou poslal kamsi. Naopak hrdost neskrývá nad selfie s Lionelem Messim, jehož „odchytil“ po mezistátním přátelském zápase Německo–Argentina ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Obklopoval ho dav snad stovky lidí. Uprostřed všech těch dotěrných a agresivních křiklounů jsem ho oslovil mile a přátelsky – ostatně na to sázím vždy,“ popisuje s tím, že slušnost a pochvala šatů a účesu ženám se mu pokaždé vyplatila. Koneckonců škálu jeho dosavadních úlovků si můžete prohlédnout přímo na jeho osobním webu zde.

V odpovědi na otázku, o koho touží sbírku rozšířit, míří pořádně vysoko: „O Baracka Obamu a královnu Alžbětu II.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám