Hlavní obsah

Vyroste v Dubaji nejoriginálnější sportoviště světa? Rozhodnou miliardáři

Novinky, jky

Dubaj je místem, kde už stojí mnoho bizarností, na které by jinde ve světě nebyl dostatek peněz nebo chuti je postavit. Anebo možná jinde mají dost vkusu na to, aby podobné atrakce a stavby dostaly zelenou. A Dubaj ještě rozhodně neřekla poslední slovo. Polský designér nyní navrhl soustavu sedmi tenisových hřišť, která by měla vyrůst pod hladinou moře. Nyní čeká, zda se jeho odvážného plánu chytne nějaký z místních šejků.

Foto: 8+8 Concept Studio

Bylo by to něco výjimečného. Avšak postavit podobnou stavbu není jen tak.

Článek

Polský architekt Krysztof Kotala ze společnosti 8+8 Concept Studio zveřejnil návrhy, jak by mělo vypadat unikátní sportoviště, které by čítalo sedm tenisových kurtů a nacházelo by se v zátoce, kde leží Dubaj. Pod vodou. Stropy hal by byly prosklené a lidé by z nich mohli sledovat mořský život kolem sebe.

Když opomineme, že by lidé místo míčku létajícího zprava doleva dost často spíše sledovali hejna ryb okolo, šlo by o opravdový stavitelský oříšek. Stropy by totiž musely být postavené z jednoho kusu nějakého speciálního vyztuženého skla a musely by být tak extrémně pevné, aby udržely obrovskou váhu vody.

Foto: 8+8 Concept Studio

Takto by měla soustava kurtů vypadat, pokud někdy vyroste.

Určitě by se slušelo poznamenat, že jde zatím pouze o koncept a v tuto chvíli nejsou žádné oficiální plány, že by tato stavba měla skutečně v zemi ropy vyrůst. A pokud by se tak mělo stát, museli by stavitelé překonat obrovské inženýrské komplikace, což by vyšlo na astronomickou sumu, pravděpodobně v úrovni desítek miliard korun.

Pátý Grand Slam 

Blog zaměřený na architekturu Archpaper poznamenal, že by bylo nutné vytvořit skleněný panel o průměru 33 metrů. Zatím se povedlo vytvořit podobný, který má průměr 10 metrů. To je však stále několikrát méně. Co by se stalo, pokud by nebyl dostatečně pevný a neodolal by tlaku vody, asi není třeba popisovat.

Kotala má ale za to, že by tyto kurty do Dubaje skvěle zapadly, a tvrdí, že pokud nakonec k výstavbě podle jeho plánu dojde, šlo by o perfektní místo pro pátý Grand Slam sezóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám