Hlavní obsah

Až skončí s hokejem Jágr, skončí i Fantomas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český podnikatel Vasil Simkovič z Ústí nad Labem přestrojený za Fantomase je už 16 let aktivním fanouškem české hokejové reprezentace. Nevynechá téměř žádný šampionát ani olympiádu kdekoli ve světě. I letos tomu není jinak. Mistrovství na domácí půdě si užívá na sto procent a podporuje české hokejisty doslova na každém kroku.

Hokej je jeho vášníVideo: Novinky

 
Článek

Vše to začalo v roce 1999, kdy se poprvé objevil v masce kultovního filmového Fantomase, a to na MS v norském Lillehammeru. Začátky pro něj byly poněkud nové a neznámé, ale časem se ostřílel a přízeň diváků si začal užívat.

V současné době se ho jiní snaží dokonce i kopírovat a má také své fanoušky. Letošní šampionát, který se odehrává po 11 letech opět v České republice, si užívá na maximum. Byl celkem na pěti zápasech a je atmosférou mistrovství nadšený.

„Letos je to fantastické, ta atmosféra a zájem fanoušků. Kromě Fantomase vidím i jiný masky. Fantomas si to užívá a líbí se mu to. Dneska se těším na čtvrtfinále a věřím, že to zvládneme. Přeji i fanouškům, aby dnes věřili a fandili. Já jsem opět ve formě a jsem připraven zafandit. Dneska to dopadne 3:1 pro nás, žádný jiný výsledek není možný,” prohlašuje Simkovič, který na šampionátu potkal už i svého nepřítele komisaře Juvea, který už však odjel zpět do Francie.

Letos Fantomas nemusí nijak extrémně cestovat, protože přejíždí mezi Ústím nad Labem a Prahou. Když Fantomas nefandí na hokeji, pracuje ve své firmě, ve které jej během mistrovství zastupuje jeho syn. Okolí si na jeho převlek už za těch 16 let zvyklo. Za tu dobu však měl na sobě pěknou řádku masek, protože jak sám prozradil redakci Novinek, má jich desítky.

B tým

„Nemám jenom jednu masku. Fantomas má asi 35 masek, je to neustálý koloběh a tudíž je to hygienicky nezávadné. Obličej má Fantomas ve výborné formě,” směje se.

Nejdéle měl na sobě masku až sedm hodin, a to při Davisově poháru v Bělehradě. Kromě hokeje je jeho vášní totiž také fotbal a tenis, kterému se ve volném čase aktivně věnuje. I letošní šampionát přivábil hned několik jeho následníků, kteří se jej snaží kopírovat. Zůstává ale nad věcí.

„Už jsem zjistil, že mám nějaké ty kopie, ale to jsou hoši z béčka. Fantomas leží třeba doma na gauči a kamarádi mi volají, ty jsi zase na hokeji. A já říkám, to je někdo z béčka, já jsem v pohodě. Popularita stoupá a já si to užívám.”

Až Jarda skončí...

Toto povolání není jednoduché a vyžaduje obrovskou aktivitu. I na Fantomase je toho občas hodně, ale říká, že hokej prostě miluje. Dokonce už i přemýšlel o konci své kariéry. Ale bude to pravděpodobně záviset na hokejové dráze Jaromíra Jágra.

„Pravidelně nosím dres Jaromíra Jágra a hokej sleduji už padesát let. Až skončí s hokejem Jarda, skončím asi taky. S Jardou jsem ještě nemluvil, ještě nebyla ta možnost, ale věřím, že se na tom spolu domluvíme. Fantomas je připraven skončit, až Jarda skončí,” doplňuje.

Celý nápad s maskou Fantomase přitom vznikl úplnou náhodou. Ze začátku to pro něj prý byla jen recese. Masku totiž koupil jako vánoční dárek, ale nakonec ji nechal u sebe v kanceláři. Poprvé si ji nasadil na několika pracovních akcích a pak ho napadlo, že by si ji mohl vzít i na hokej.

Reklama

Výběr článků

Načítám