Hlavní obsah

Hokejový šampionát přinese pivařům nový ležák

Právo, Novinky, jky, den

Hokejový šampionát dává České republice mnoho šancí předvést se před zahraničními turisty, kterých by mělo do republiky zavítat podle agentury Czech Tourism až 300 tisíc. Vyjma toho, že všichni doufají, že se náš národ předvede po sportovní stránce, mnoho z nás se těší na doprovodné hospůdky a popíjení s přáteli. A to v pivovarnictví představuje ideální šanci uvařit něco jiného než běžně.

Foto: archiv pivovaru

Pivovar Krušovice si od ležáku z chmele Saaz Late hodně slibuje.

Článek

Dvanáctistupňový ležák, který si pro hokejový šampionát připravili v Krušovicích, je pouze z jedné odrůdy žateckého pozdního chmele Saaz Late a na pípy se dostane 1. května. Podle pivovaru by toto za studena chmelené sezónní pivo mělo mít výraznější chmelovou vůni i chuť. Je to právě studené chmelení, které je při přípravě piv stále modernější. Chmel se v případě tohoto ležáku přidává jak ve varně, tak později do tanků.

Foto: archiv pivovaru

Za éry Michala Havrdy vzniklo v Královském pivovaru Krušovice již několik speciálů. Tento je však pod velkým drobnohledem.

„Většina chmelových silic, tedy látek odpovědných za chmelové aroma, vytěká během vaření mladiny a do hotového piva se pak dostává pouze jejich stopové množství a chmelové aroma tak bývá běžně velmi slabé, až nerozeznatelné. Při studeném chmelení se během ležení aromatické látky z chmele dále uvolňují, čímž se v hotovém pivu docílí výrazné chmelové vůně,“ uvedl Michal Havrda z výrobního týmu Královského pivovaru Krušovice.

Žatecký chmel je základ

Zajímavým specifikem hokejového ležáku je to, že byl připravován za nízké teploty kvašení a ležel delší dobu. Vařil se tradičním způsobem na dva rmuty. Jde přitom už o druhé sezónní pivo z jedné odrůdy chmele v posledním půlroce, který pivovar připravil. První byl Kazbek, jehož první várka byla uvařena už v prosinci předchozího roku.

„Při výrobě piva si zakládáme na použití těch nejkvalitnějších surovin, mezi které patří samozřejmě chmel. Lokalita pivovaru je blízko Žatecké chmelařské oblasti a všude v okolí se pěstuje chmel. Žatecký chmel má velmi bohatou historii a je celosvětově uznávaný jako standard té nejvyšší kvality,” uvedl Havrda.

Není jen jeden žatecký chmel

Ač je často původ chmele v pivech označován třeba jen jako žatecký, žateckého chmele existuje více druhů. Ty se pak liší vlastnostmi a obsahem jednotlivých látek, což má zásadní vliv na aroma a charakter piva při použití vybrané odrůdy. Obecně se již ale nerozlišuje. Odrůdy jako například Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Premiant a jiné jsou přitom poměrně odlišné.

Foto: archiv pivovaru

Michal Havrda

„Využili jsme dlouholetou spolupráci s Chmelařským institutem v Žatci, který se zabývá výzkumem a šlechtěním chmelových odrůd, a začali testovat nově vyšlechtěné a méně známé odrůdy. Jako nejzajímavější odrůdy byly vyhodnoceny Kazbek, Saaz Late a Harmonie. V letošním roce tyto odrůdy postupně představujeme. Kazbek už byl představen v únoru, teď se vařilo pivo z chmele Saaz Late a v létě nás čeká ještě Harmonie,” doplnil Michal Havrda.

Běžnou praxí je, že u standardních ležáků se chmelí až na tři dávky za použití více různých odrůd chmele. Nejdříve se přidávají typy chmele, které mají vyšší obsah hořkých látek a na konci se přidávají odrůdy, které mají jemné chmelové aroma. V novém ležáku byla však použita na všechny fáze chmelení výhradně odrůda Saaz Late. Prý aby pivo neslo charakter jen jedné specifické odrůdy.

Ostravar v pohotovosti

Na nápor hokejových fanoušků se chystá i ostravský pivovar Ostravar. Ten sice není oficiálním partnerem letošního hokejového mistrovství světa, ale vzhledem k tomu, že je doma v Ostravě, kde se šampionát také koná, intenzivně se připravuje na nápor zahraničních i českých fanoušků.

Pivovar mimo jiné navýšil počet exkurzí ve svém areálu, připravil brožuru se seznamem hospod s TV projekcí a na obří obrazovce nad rušnou Místeckou ulicí v Ostravě bude informovat co dvě minuty, jaké je skóre zrovna probíhajícího zápasu.

Pivo v neoznačených kelímcích

„Šampionát je pro celou Ostravu velká událost. Význam této akce si uvědomujeme i my v pivovaru, a proto se na ni pečlivě připravujeme. V průběhu mistrovství bude totiž naše pivo reprezentovat Ostravu,“ uvedl vrchní sládek Ostravaru Roman Richter.

Kromě stovek hospod po moravskoslezské metropoli bude Ostravar dodávat své pivo také do fanzón ve Vítkovicích a na Nové Karolině. Výjimkou nebude ani samotná ČEZ aréna.

„Jsme rádi, že díky letitému partnerství s ČEZ arénou si budou moci fanoušci vychutnat originální ostravské pivo i v průběhu šampionátu. S ohledem na pravidla mistrovství bude ale naše pivo v ČEZ aréně servírováno do neoznačených kelímků,“ upozornil Richter.

Reklama

Související články

Pěnivé neštěstí dojme snad každého pivaře

Jako v noční můře všech pivařů si počínal jeden brazilský řidič vysokozdvižného vozíku, který se snažil ve skladě nápojů sundat dolů paletu s basami piva....

Výběr článků

Načítám