Hlavní obsah

Bruselský pivovar vaří pivo ze zbytků chleba

Jeden malý bruselský pivovar se pustil do projektu výroby piva ze zbytků chleba. Chce tak navázat na starověkou tradici, kdy byl chléb místo ječmene hlavní složkou výroby. Nápad dostal jednatřicetiletý Francouz Sébastien Morvan ve chvíli, kdy mluvil se svým přítelem o plýtvání potravinami, zvláště chlebem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Belgii vaří pivo ze zbytků chlebaVideo: Reuters

 
Článek

„Dvanáct procent potravin, se kterými se v Bruselu plýtvá, tvoří chléb - to je opravdu ohromující," řekl Morvan agentuře Reuters. Morvan spočítal, že asi 30 procent ječmene používaného při vaření piva by mohl nahradit chlebem. Je to zhruba jeden a půl krajíce na láhev. Na uvaření 4000 litrů piva tak použije 500 kilogramů chleba.

Nejstarší dochovaný recept na pivo je starý zhruba 4000 let a pochází ze starověké Mezopotámie. Podle tohoto receptu se mají smíchat vícezrnné bochníky s medem. Belgické chlebové pivo je ale modernější: při jeho výrobě se použije chmel a při výrobě se nespoléhá na spontánní kvašení, ale přidává se do něj droždí.

Nalezení toho správného receptu na výrobu piva trvalo asi rok. Počáteční pokusy nevycházely, protože bylo nutné nalézt ideální poměr mezi chlebem a ječmenem a také způsob, jak nakrájet chleba, aby neucpával pivovarnické zařízení. Výsledné pivo se nazývá Babylone. Je to sedmiprocentní jantarové pivo s jemně slanou chutí chleba a chmele. V současnosti je k dostání převážně v místních kavárnách a barech.

„Je to spojení toho, co se možná dělalo s chlebem před 1000 lety, a moderním vařením piva. Možná to nepotěší chuťové buňky všech, ale myslím si, že ti, kterým se to bude líbit, si to opravdu užijí," dodal Morvan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám