Hlavní obsah

Omeleta jinak: Zapomeňte na slepičí vejce

Novinky, znk

Připravovat omeletu z klasických slepičích vajec je dnes už staromódní. Nyní ve světě frčí alternativy jako například husí, pštrosí nebo křepelčí vejce.

Foto: Profimedia.cz

Lidé omezili konzumaci vajec na slepičí. Přitom i ta ostatní mají své výhody.

Článek

Zatímco je některé druhy vajec složitější sehnat, čas, který věnujete nákupu, se vám vrátí v podobě výraznější chuti, větších žloutků nebo kratší doby vaření, podotýká deník The Daily Mail.

Například kachní vejce jsou už na první pohled daleko větší, než ta slepičí, a vaří z nich stále více restaurací. Obsahují více bílkovin, ale na druhou stranu také cholesterolu a tuku, což může být problém pro vaši dietu.

Zkuste je třeba míchaná nebo vařená. Jedno husí vejce se velikostí vyrovná dvěma a půl slepičím. Jsou chuťově bohatá a krémová a často se připravují s lanýžem nebo chřestem, nebo míchaná se zakysanou smetanou a křupavým chlebem.

Pštrosí vejce váží skoro dvě kila a jedno z nich nahradí 24 velkých slepičích vajec. Připravují se ale o poznání déle: natvrdo je uvaříte za dvě hodiny (naměkko za 50 minut). Mají lehkou a jemnou chuť a nejlepší jsou míchaná. Bažantí vejce jsou uvnitř tmavě žlutá, větší než křepelčí, ale menší než ta slepičí. Za tři minuty je máte naměkko a chutnají plně. Jsou dobrá také natvrdo do salátů.

Důležitá je kvalita

Krutí vejce jsou raritou, protože krůty moc nenesou. Mají velký krémový žloutek a nejlepší jsou smažená. Velikostí se podobají kachním, chutnají ale jako slepičí.

Křepelčí vejce mají delikátní bledé žloutky, rozměrem odpovídají asi čtvrtině slepičího vejce. Nejlepší jsou natvrdo, ale oloupat je je vzhledem k jejich malým rozměrům zkouškou trpělivosti.

Ovšem důležitější než to, jaká vajíčka si nakonec dáte, je jejich kvalita. Z tohoto ohledu jsou lepší vejce z biochovů, kde zvířata dostávají krmivo z ekologického zemědělství, tzn. bez průmyslových hnojiv, syntetických pesticidů, herbicidů, růstových regulátorů či geneticky modifikovaných organismů.

Slepice zde mají na rozdíl od velkochovů výběh, kde se mohou volně pohybovat a popelit. A to, jak se se zvířetem zacházelo, se vždy projeví v kvalitě suroviny i přínosu pro náš organismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám