Hlavní obsah

Uvaří 2000 jídel stiskem jediného tlačítka. Éra robotů přichází

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva tisíce naučených pokrmů na stisk jediného tlačítka? Nevypadá to na zas tak vzdálenou budoucnost. Řeč je totiž o speciálním robotovi, který by se měl dostat do prodeje již v roce 2017. Spíš než tradičního robota připomíná dvě robotické ruce připojené k jakémusi zařízení. Odhlédneme-li od designu, mohlo by jít o docela průlomový kus techniky.

Robotický kuchař se objeví na pultech zřejmě už za dva rokyVideo: Moley Robotics

 
Článek

Míchání, nalévání, krájení, přidávání ingrediencí či uzpůsobování teploty podle situace - to jsou schopnosti, které má v malíčku každý kuchař. Kuchyňští roboti však mají s podobnými úkony značné potíže a obvykle zvládají jen část úkonů. Ne tak nový robot společnosti Moley Robotics, který by měl změnit způsob, jakým kuchyňské roboty vnímáme.

Zatím umí uvařit třeba dokonalou krémovou krabí polévku. Než se dostane do prodeje v roce 2017, měl by toho umět mnohem a mnohem víc. Jeho majitel by si tak podle všeho mohl nechat připravit jakékoliv ze dvou tisíc jídel, která bude mít robot naprogramovaná. A když jsme už naťukli tu krabí polévku, robot ji bude vyrábět přesným replikováním pohybů profesionálního kuchaře.

Neskutečných 129 senzorů

Ve chvíli, kdy by měl robot k dispozici ingredience, stačilo by si vybrat pokrm v aplikaci v chytrém mobilním telefonu a jen čekat. Robot by neměl využívat základy ze žádného z dosud dostupných robotů a i díky tomu bude schopný zdvihat ingredience a zacházet s nimi, míchat jídlo na pánvi a vše korigovat podle potřeby. Pomáhat mu bude 20 motorků a celkem 129 senzorů.

Pravdou zůstává, že vám tento robotický kuchař nezvládne sám vymyslet nějakou obměnu, dochutit nedozrálá rajčata či správně vyhodnotit, že je pepř trochu vyčpělý a jídlo potřebuje přikořenit. Lidský faktor je zatím v gastronomii nenahraditelný. A dokud budou roboti pouze replikovat pohyby, nebudou disponovat chutí a ani nebudou schopni reagovat na aktuální okolnosti při vaření, mohou světoví i čeští šéfkuchaři zůstat v klidu. Zatím...

Reklama

Výběr článků

Načítám