Hlavní obsah

Kolébka hamburgerů je dost možná na druhé straně světa, než jsme mysleli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Američané nepochybují o tom, že jsou hamburgery jejich národním pokrmem, který dali světu. Jenže ačkoli je nejznámější řetězec s rychlým občerstvením prodávajícím právě karbanátek v žemli z USA, historikové nesouhlasí s tím, že pokrm vynalezli Američané. Už dvě stě let před Kristem se totiž prodával na ulici v Číně.

Foto: Profimedia.cz

Rýžové hamburgery jsou výkřikem dnešních dnů. I Čína však měla obdobu tradičního hamburgeru.

Článek

Historický pokrm se jmenuje žou-ťia-mo, muo a sestává z masa umístěného do pečivové bulky. Tohle jídlo prodávali na ulici v čínské provincii Ša-an-si už za dynastie Čchin (221 až 206 před Kristem).

„Podle mých zjištění však písemný důkaz o existenci tohoto pokrmu v Číně pochází až z doby vlády dynastie Tchang (618 až 907 po Kristu),“ tvrdí docent historie Ťia Č‘-kang ze Severozápadní univerzity v Číně.

Foto: Profimedia.cz

Americké hamburgery jsou dnes světovou ikonou. Možná však nejde o ty nejpůvodnější.

V dnešní době se soutěží v tom, kdo vytvoří největší, nejpálivější či jakýkoliv jiný nej hamburger.

Často se však neřeší to, z jakých základů ve skutečnosti tento pokrm vzešel. Obliba housky plněné masem je totiž člověku vlastní po celém světě, na Západě i Východě. A je tak sporné určit, kdo dal světu tento pokrm jako první.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám