Hlavní obsah

Snílek chce pátrat po běžencích na moři. Na vlastní pěst

Právo, vpl

Loni v listopadu nechyběl mezi statisíci Němců oslavujícími v Berlíně čtvrt století od pádu zdi ani Harald Höppner (41). Lidé tam mimo jiné velebili uprchlíky z NDR i všechny ty, kteří jim pomáhali, jako hrdiny své doby. Právě tam a tehdy mu na mysli vytanuly výjevy, jak se běženci ve Středozemním moři i za cenu ohrožení vlastních životů pokoušejí dostat do Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Osudy uprchlíků jsou mnoha Evropanům jedno. Ne ale tak Němci Haraldu Höppnerovi.

Článek

„Milión zoufalých lidí ze Sýrie zůstává bez šance, protože Evropa se obehnala pomyslnou zdí. Aby se dostali do Německa, to by snad museli k nám spadnout z nebes. To nepovažuji za spravedlivé,“ svěřil se muž z Tempelfelde.

Loni se utopilo přes tři tisíce lidí. Letos za leden a únor činil tento počet 400, čtyřikrát víc než loni. Höppner spolu s partou kamarádů uvažovali, jak jim co nejúčinněji pomoci. Došli k závěru, že loď bude nejlepší.

A tak kutr Sea Watch vyrazí v polovině května do vln mezi Libyí a Maltou. S Höppnerem u kormidla bude pátrat po uprchlících, jimž při dlouhé pouti do Evropy hrozí smrt.

Křestní list: 1917

„Když si Harald vezme něco do hlavy, pak už s ním nikdo nehne,“ potvrzuje jeho manželka Tanja (42).

„Nechceme vytahovat lidi z vody. Především na ně budeme upozorňovat záchranná plavidla,“ líčí Höppner v listu Süddeutsche Zeitung. Loni v prosinci spolu s kamarády koupil v Nizozemsku kutrveterán z roku 1917, který však byl počátkem roku 2014 kompletně zmodernizován.

Šedesát tisíc eur (1,67 mil. korun) stála loď o délce 21 metrů, hmotnosti 180 tun a s kajutou pro osm lidí, stejnou částku spolykalo vybavení. Höppner a dva společníci nakonec vydali každý 50 tisíc eur. Z Číny objednal tisíc záchranných kruhů, v Japonsku koupil také satelitní zařízení – stálo tolik jako malé auto.

Peníze na tři měsíce

„Nejsme žádní miliardáři,“ upozorňuje muž, který provozuje v Berlíně dva internetové a jeden kamenný obchod s oděvy, nábytkem a dalším spotřebním zbožím z Asie.

„Na nejbláznivější nápad svého života jsem šetřil, jak jen to šlo,“ dodal. Höppner odhaduje, že peníze mu vystačí tak na tři měsíce. Každé dva týdny se bude posádka střídat na Maltě, přičemž vždy budou na palubě přinejmenším tři – kapitán, lékař a novinář.

Německý idealista věří, že najde jak dobrovolníky pro svou akci, tak následovníky. „Moc si přejeme, abychom nezůstali osamoceni. V nejoptimističtějších představách vidím flotilu jachet, kterou vede naše loď,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám