Hlavní obsah

Revoluční parfém vyřeší odvěký problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si na své tělo aplikujete běžný parfém, obvykle funguje nepřímá úměra. Čím více potu, tím méně vůně. Jednoduše – čím více se potíte, tím více se ztrácí vůně vašeho parfému a tvoří se kolem vás nelibý odér. Přirozené, ale nepříjemné. Severoirská laboratoř však slaví úspěch, protože podle všeho se jí podařilo stvořit parfém, který při pocení voní silněji.

Foto: Profimedia.cz

Najít parfém, který by si uměl poradit s potem, není nic lehkého. Zatím...

Článek

Každý člověk zná ten pocit, kdy na sebe aplikuje parfém, ten v tu chvíli silně voní, ale pár hodin nato, když je celý uřícený a zpocený, parfém je pryč a prostorem se začíná šířit nevábný pach potu.

Vědci z Belfastu našli řešení. Vyvinuli parfém, který se neuvolňuje hned po aplikaci na tělo, ale až ve chvíli, kdy kůže zvlhne potem. A čím víc se člověk potí, tím víc parfém voní. Unikátní parfém pochází z laboratoří Queen’s University v Belfastu, kde přišli na nový systém, v němž se vonné látky uvolňují do ovzduší až po kontaktu se slaným roztokem. Což je v případě aplikace na tělo pot.

Pomáhá slaný roztok

„Tento parfém má navíc schopnost odstranit z potu nepříjemné pachy. Za ně jsou zodpovědné thiolové sloučeniny,“ tvrdí profesor Nimal Gunaratne, jehož tým stál u zrodu nového typu voňavek.

Systém lze využít jednak při výrobě parfémů, deodorantů a krémů, ale také ve vědě. Lze tak totiž dosáhnout pomalého uvolňování požadovaných látek do okolí pomocí slaného roztoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám