„Největší význam pro mě má to, že jsou spokojení moji zákazníci, když degustují například zeleninový chod," vysvětluje Yumbi v kuchyni otevřené do malé zahrady jeho restaurace nazvané Re-Source v Kinshase. V Kongu, kde valná většina obyvatel sotva ukojí hlad, je výběr potravin často málo pestrý a určovaný především podle výživných účinků.

Yumbi inovuje kuchyni s pomocí lehkých kreací místních produktů. Snaží se pro místní povýšit gastronomii na něco jiného, než jen naplnění žaludků. A to je v této chudé zemi poměrně složitá věc.

Devětatřicetiletý Yumbi absolvoval školu Ritz Escoffier v Paříži a pracovat začínal v Belgii. „Jako student jsem v Bruselu myl nádobí, abych měl na studium," říká šéfkuchař, který chtěl být původně úředníkem. Bezúspěšně se pokoušel získat místo v předních belgických restauracích.

Skrytý rasismus ho zavál zpět

„Dosáhl jsem dobré úrovně, ale bylo pro mě téměř nemožné stát se šéfkuchařem, protože jsem byl černoch a Afričan. Byl jsem zklamaný a doslova jsem živořil," přiznává. V roce 2004 získal úvěr a otevřel si svou první restauraci v Belgii. Stal se vyznavačem směru slow food, mezinárodního hnutí vzniklého v reakci na expanzi rychlého občerstvení a uniformizaci chutí. „Byl to tak trochu návrat ke kořenům, proto ten název restaurace Re-Source," vysvětluje.

Šéfkuchař Christian Yumbi

Šéfkuchař Christian Yumbi

FOTO: Profimedia.cz

Dva roky poté přišlo první uznání od francouzského gastronomického průvodce Gault & Millau. V roce 2008 se však pod tlakem finanční krize a skrytého rasismu, který už nedokázal snášet, rozhodl vrátit do Konga.

„Osud mě zavál do Evropy. Přes moje úsilí - studoval jsem, založil si svůj podnik, oženil jsem se s Belgičankou a naučil jsem se nizozemsky - jsem tu ale byl stále cizincem. Vrcholem bylo, když jsem jezdil autem a často mě zastavovala policie a ptala se mě, jestli jsem fotbalista nebo drogový dealer," vzpomíná.

Kinshasa byla rozumnější volbou

Když se Yumbi vrátil do Lubumbashi, druhého největšího města na jihovýchodě bývalého belgického Konga, odkud pochází, brzy tu otevřel svůj podnik Re-Source. Ovšem problémy se zásobováním ve městě, kam se všechny potraviny dovážejí ze sousední Namibie, ho nakonec přiměly přestěhovat se do Kinshasy.

V dubnu 2012 otevřel svou restauraci Re-Source v rezidenční čtvrti Gombe, kde většinu uznávaných restaurací vlastní bývalí emigranti. Vysoké nájemné, daňové a správní překážky i nedostatek pracovních sil: takovým výzvám musel čelit, ale už ho nic neodradilo. Yumbi si chválí kvalitní potraviny, které lze v metropoli získat. Na nedaleké farmě se zásobuje bio zeleninou, místní rybářství mu dodává ryby. Jeho podnik má nyní dvacítku zaměstnanců.

Lokální suroviny jsou pro Yumbiho základ.

Lokální suroviny jsou pro Yumbiho základ.

FOTO: Profimedia.cz

Šéfkuchař a majitel hosty v restauraci osobně vítá, říká jedna stálá návštěvnice Re-Source, která miluje zejména malé koblížky se zázvorem s výraznou vůní, které se tu podávají k aperitivu. Africká televizní společnost A plus loni Yumbiho vybrala, aby reprezentoval Kongo v soutěži o nejlepšího šéfkuchaře Afriky Star Chef 2014. Yumbi zvítězil nad jedenácti dalšími soupeři a získal deset miliónů franků CFA (412 000 Kč), které použil na renovaci své restaurace a na založení školy, jež má vychovávat budoucí kuchaře.