Hlavní obsah

Velkobílovičtí vinaři: Odrůdou roku 2014 je veltlínské zelené

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uskupení s výraznou červeno-žlutou slípkou ve znaku překvapilo. Spolek Velkobílovičtí vinaři z největší vinařské obce v ČR volil nejvydařenější odrůdu minulého roku. A vzhledem k tomu, že byly podmínky tentokrát opravdu složité a o slovo se bohužel přihlásila také hniloba, padla volba na hodně rozšířenou ranější odrůdu - veltlínské zelené.

BEZ KOMENTÁŘE: Akce ze sklepa do sklepa ve Velkých BílovicíchVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Slavnostního otevření vinařské sezóny, v podobě akce Ze sklepa do sklepa, navštívilo podle prvních odhadů necelých šest tisíc návštěvníků. A byli to právě oni, kdo podrobil desítky různých vzorků veltlínského zeleného z Velkých Bílovic důkladné ochutnávce. A nejen Veltlín.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Akce Ze sklepa do sklepa přilákala více než pět tisíc lidí

„Veltlínu se u nás ve Velkých Bílovicích daří velmi dobře. Loňský rok byl ale pro nás všechny kvůli dešťům hodně složitý. Abych byl upřímný, tak takový rok nepamatuji. Když je méně slunce, tak to není takový problém, jako když přijde do vinohradu hniloba. To prostě do těch kvalit zasáhne. Bylo tedy logicky méně hroznů. Ta kvalita tam stále je, ta vína jsou pěkná, ale těžko z toho budete dělat nějaká robustní vína na deset let,” zhodnotil loňský rok pro Novinky vinař Stanislav Hrabal.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Akce Ze sklepa do sklepa se účastnily i Habánské sklepy.

Pravdou je, že na silné deště, které přišly zkraje zrání, si stěžovali snad všichni místní vinaři. Tedy snad až na Jaroslava Osičku, který přinejmenším na oko s úsměvem tvrdil, že je spokojený a že se mu vše podařilo snad docela dobře.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vinař Jaroslav Osička se řadí mezi Autentisty. Věčný optimismus z něj doslova září. Jaké že se mu to loni povedly odrůdy? Já si myslím, že se mi skvěle povedly všechny, pronesl s širokým úsměvem.

Ač měly sklepy oficiálně otevírat své brány až kolem jedenácté hodiny, už krátce po deváté ranní měly skupinky návštěvníků díky vstřícnosti místních vinařů oddegustováno už několik vzorků. A i díky poctivé škvarkové a sádlové pomazánce, která byla ve všech sklepech dostupná jako tzv. záchranná brzda, se většina z nich během dne dokázala propít desítkami sklepů a odejít relativně přímým krokem do svých postelí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výsledky volby velkobílovických novinářů ohlásil vinař Stanislav Hrabal.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám