Hlavní obsah

Kvůli postižení vážil přes metrák, při hledání diety našel smysl života i podnikání

Novinky, Lukáš Silný

S pětatřicetiletým Janem Jílkem se osud nemazal. Kvůli mozkové obrně, kterou trpí od narození, má problémy s pohybem. Když se k těmto potížím přidal stres při vysokoškolském studiu, přibral Jan na 102,5 kilogramu, pro něj rekordních. V ten moment si řekl, že je potřeba s tím něco udělat.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Jan Jílek ukazuje ve své pracovně výsledky měření.

Článek

Jan Jílek vystudoval učitelství v oboru počítače a angličtina. „Po studiích jsem začal učit na jazykové škole, ovšem to mě příliš nenaplňovalo. Chtěl jsem se zaměřit na něco, co by mi dělalo radost,“ vzpomíná.

Nejdůležitější je dělat takovou práci, která má smysl a která člověka baví, teprve na druhé koleji jsou peníze.
Jan Jílek

Ve škole dal tedy výpověď a začal překládat zahraniční sportovní weby a informace. „V té době už jsem se začal zajímat o to, jak zhubnout,“ připomíná. Na internetu tedy začal číst o různých formách stravování vedoucích ke snížení tělesné hmotnosti.

Foto: Osobní archív Jana Jílka

Při promoci v roce 2008.

„Nejprve jsem studoval české internetové zdroje, později jsem se už musel zaměřit na zahraniční stránky, neboť domácí internetový rybník už mi začínal být malý,“ říká s úsměvem.

Čím více se ponořoval do tajů zdravé výživy, tím více začal v jeho hlavě dozrávat plán na to, že by se chtěl svým novým koníčkem živit. „Zastávám názor, že nejdůležitější je dělat takovou práci, která má smysl a která člověka baví, teprve na druhé koleji jsou peníze,“ prozrazuje své životní krédo Jan.

Foto: Osobní archív Jana Jílka

V době, kdy vážil přes sto kilogramů.

Jemu samotnému zdravá strava zajistila ztrátu nadbytečných kil, začal se také cítit lépe. Nižší hmotnost mu zejména pomohla zlepšit pohyb, který mu už tak kvůli hendikepu činí značné problémy.

Z koníčku živobytí

Založil tedy společnost Faldi, která se zabývá rozvozem tzv. krabičkové diety a také výživovým poradenstvím. „Název společnosti odkazuje samozřejmě na faldy, zároveň je ale také zkratkou ze slov férová a levná dieta,“ prozrazuje okolnosti vzniku názvu.

Ve své kanceláři má speciální diagnostický přístroj, který zevrubně analyzuje lidské tělo. „Na základě měření tak mohu ostatním pomoci sestavit individuální jídelníček a pomoci zdravě zhubnout,“ poodhaluje svou novou životní náplň.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Se svým speciálně upraveným vozem rozváží jídlo sám pan Jílek.

Rozvoz jídla si vzal na starost sám Jan. „Jsem dost možná jediný postižený na světě, který rozváží jídlo,“ usmívá se. Jídlo, které pro jeho společnost na míru vyrábí smluvní partner, rozváží speciálně upraveným automobilem, přizpůsobeným pro řízení pouze rukama. „Jedinou podmínkou je, že si zákazníci pro jídlo sami přijdou a vyndají si ho z kufru,“ upřesňuje.

Denně takto rozveze desítky jídel, díky čemuž se nejenom pohodlně uživí, ale hlavně získává dobrý pocit z toho, že pomáhá druhým. „Nejhezčí na mé práci je to, že mohu vidět výsledky své práce na zákaznících,“ uzavírá s úsměvem Jan Jílek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám