Hlavní obsah

Clarkson se po incidentu s produkčním sám udal šéfovi televize

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderátor motoristického pořadu Top Gear Jeremy Clarkson se po roztržce s produkčním Oisinem Tymonem, kterého měl udeřit do obličeje, sám udal. Server BBC News v pátek uvedl, že po incidentu volal šéfovi televize a vše nahlásil.

Foto: Profimedia.cz

Jeremy Clarkson

Článek

K incidentu mělo dojít poté, co chtěl Clarkson po dlouhém natáčecím dni něco k jídlu. Když ale zjistil, že na místě není zařízen catering, udeřil do obličeje Tymona, který pro BBC pracuje více než 10 let. [celá zpráva]

Šestapadesátiletý moderátor měl po události sám zavolat šéfovi stanice Dannymu Cohenovi a udat se. Podle BBC to může naznačovat, že se snažil předejít podání oficiální stížnosti kvůli incidentu, který v hotelu v hrabství Yorkshire vidělo několik členů štábu i veřejnosti.

Stanice BBC Clarksona následně suspendovala a zastavila vysílání nedělního dílu. Příští týden by mělo dojít k rozhovorům s moderátorem a zúčastněnými osobami. Pořad se nebude vysílat, dokud se incident nevyšetří.

Clarkson nad ním vyjádřil lítost. Jeho kolega James May to považuje za „malou potyčku“. K případu se vyjádřili i různí britští politici, například premiér David Cameron, který je Clarksonův kamarád, doufá, že se situace vyřeší.

Na celé situaci je zajímavé její načasování, protože jak uvedla BBC, všichni tři moderátoři pořadu měli příští měsíc začít vyjednávat o nových smlouvách. Top Gear je přitom pro stanici BBC velmi důležitý, je to jeden z jejích nejsledovanějších a nejvýdělečnějších pořadů. Uvádí se, že po celém světě ho sleduje 350 miliónů lidí.

Problémy nemá poprvé

Clarkson se nedostal do problémů poprvé. Během své kariéry vzbuzoval kontroverze pravidelně. Šéfům BBC došla trpělivost loni v květnu poté, co při natáčení použil rasistické slovo. Ve vysílání se to sice nikdy neobjevilo, ale britské bulváry vše zveřejnily.

Populární moderátor přiznal vinu a omluvil se, od šéfů ale dostal poslední varování: ještě jeden útok či poznámka, kdekoli a kdykoli, povede k jeho vyhození. Ani ne o rok později se výhrůžky naplnily a Clarkson byl suspendován.

Tymon se k případu nevyjadřuje, ústy svého právníka vzkázal, že „zamýšlí čekat na výsledek vyšetřování a do jeho konce nebude poskytovat žádná vyjádření“.

Na podporu moderátora mezitím vznikla online petice, pod kterou se v pátek po poledni podepsalo už přes 830 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám