Hlavní obsah

Hydromechanické hodinky ukazují čas pomocí tekutin

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Mladá švýcarská manufaktura HYT navázala na modely H1 a H2 a představila kompletně nový výtvor s označením H3. Samozřejmě i tyto hodinky stojí na ukazování času pomocí tekutiny v trubici. Ostatně od firmy, která na tom založila svou existenci, nešlo čekat nic jiného.

Hydromechanické hodinky HYT H3Video: HYT Watches

 
Článek

Po tradičně kulatých pouzdrech u H1 nebo H2 přišlo u H3 na řadu pouzdro obdélníkové. A není to nic pro střízlíky, rozměry totiž jsou 62 x 41 milimetrů, na výšku pak 16 milimetrů.

V hlavní roli je opět trubice o průměru menším než jeden milimetr, v níž jsou dvě tekutiny. Zelená, která indikuje čas, a zároveň průhledná, která pracuje jako její protějšek.

Foto: HYTwatches (2x)

HYT H3

Pod trubičkou se nachází ukazatel hodin v podobě šesti otáčejících se krychlí s čísly 0-23, zobrazení času je tak v 24hodinovém formátu.

A jak se vlastně pozná, kolik je hodin? Jednoduše – podle toho, kde končí žlutá tekutina. Minuty se pak odečítají z níže umístěné stupnice pomocí červené retrográdní ručičky, která se pomalu posunuje dopředu a na konci hodiny vždy přeskočí zpět na začátek.

Strojek s manuálním nátahem má 53 kamenů a velmi slušnou rezervu 170 hodin, tedy sedm dní. Její ukazatel je umístěn na zadní straně strojku.

Zadní část strojku

Tato verze se zelenou tekutinou bude vyrobena v limitované edici 25 kusů, není ale pochyb o tom, že na svět se podívají i další varianty s různě barevnými tekutinami a odlišnými materiály pouzdra.

Cena za tento konkrétní model je 280 tisíc švýcarských franků, tedy 7,2 miliónu korun. Částka je to závratná, nebylo by ale překvapením, kdyby už byly všechny kusy prodané nebo alespoň zamluvené. V plné parádě se hodinky představí na veletrhu Baselworld 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám