Hlavní obsah

Restaurace La Degustation a Alcron potvrdily michelinskou hvězdu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žádné velké změny v michelinském kraji českém. Oddychnout si mohou šéfkuchaři Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z La Degustation Boheme Burgeoise - svou jednu hvězdu z minulých let obhájili. Vyplývá to z 34. edice průvodce Michelin Main Cities of Europe, který vychází tento týden a figuruje v něm i Praha.

Článek

Ač se na hvězdičkové úrovni v Praze nic nezměnilo, drobná změna přece jen nastala. Ocenění Bib Gourmand, tedy kvalitní jídlo za rozumnou cenu drželo doposud pět pražských restaurací – Divinis, Aureole, SaSaZu, Aromi a Sansho. A právě tato pětice získala šestého do party – restauraci Na Kopci, která měla podle mnoha českých gastrokritiků figurovat v této sestavě už dříve.

„Mám radost, že jsme toto ocenění získali. Jiná reakce takhle bezprostředně snad ani nemůže být. A čím jsme si to zasloužili? Věřim, že tím, oč se snažíme u všech zákazníků – že inspektorům chutnalo,“ uvedl pro Novinky příjemně zaskočený šéfkuchař Petr Vlk.

Do průvodce byly přidány ještě čtyři další pražské restaurace, avšak bez dalšího specifického ocenění. I tak je pro ně však zařazení do prestižního průvodce znamením, že podnik inspektoři registrují. Jde o podniky Maso a Kobliha, Zdenek Oyster's Bar, Grand Cru a Atelier. Ve Varšavě byly podobně přidány tři restaurace a v Budapešti hned pět.

Budapešť má novou hvězdu

Právě v nedaleké Budapešti však musí panovat ještě větší radost. Maďarská metropole totiž získala další hvězdičkovou restauraci do stávající party. Ocenění získala restaurace Tanti. Šéfredaktorka Rebecca Burrová chválí tento restaurant za „skvělou kuchyni a jednoduché kuchařské umění. Je to stylová moderní restaurace a pochutnáte si zde na ,čístých‘, svěžích chutích, dohromady s jasným pochopením pro jednotlivé suroviny a jejich roli v konečném výsledku“.

Na stránkách nového průvodce jsou informace o 1537 hotelech a 2380 restauracích (včetně 15 se třemi hvězdami, 83 se dvěma hvězdami a 373 s jednou hvězdou). Nové vydání se věnuje celkem 46 městům ve 20 zemích. Nově jsou v letošním vydání města Aarhus v Dánsku a Malmö ve Švédsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám