Hlavní obsah

Může technologická vychytávka znechutit pouliční močení? Může. A účinně

Novinky, vpl

Už dost – přesně to si řekli obyvatelé proslulé hamburské zábavní čtvrti St. Pauli. A jak pravili, tak učinili. Zdá se, že našli mimořádně účinný způsob, jak bojovat proti nevychovancům, kteří si odlehčují na zdi veřejných budov. Postaral se o to nejnovější technologický nátěr, který odráží moč „v plné síle“ zpět na svého původce.

BEZ KOMENTÁŘE: Na lidi, močící na zdi, čeká v hamburské čtvrti St. Pauli nemilé překvapeníVideo: IG St. Pauli

 
Článek

Zájmové společenství St. Pauli známé pod zkratkou IG naneslo na stěny budov speciální vodovzdorný lak používaný v docích při stavbě lodí. Jmenuje se Ultra Ever Dry, uplatňují se v něm nanotechnologie a v roce 2012 ho uvedla na trh jedna americká firma.

„Natírání rohů i zdí dává jasnou zprávu provinilcům, že jejich ‚divoké‘ močení není vítané,” vysvětlila listu Hamburger Abendblatt Julia Staronová (44), šéfka IG.

Operace, v níž spojily síly IG a marketingová agentura Publicit Pixelpark, začala nanesením ochranného nátěru na dvě zdi, kouty a přilehlé části chodníků poblíž proslulé ulice hříchu Reeperbahn s nočními kluby, diskotékami a striptýzovými bary, a podzemních garáží na náměstí Spielbudenplatz.

„První výsledky nás příjemně překvapily – močení pokleslo takřka na nulu,“ chválí si Peter Kämmer (56), jednatel IG. Na videu zveřejněném na internetu, které si za deset dní nenechalo ujít přes 220 tisíc zvědavců, Julia Staronová umísťuje na zeď cedule s nápisem v němčině „Hier nicht pinkeln! Wir pinkeln zurück!“. (Tady nemočit! Močíme zpět!).

Lak je drahý

Strategie skupiny nespokojených obyvatel St. Pauli však narazila na jedno ale – speciální „odrazový“ lak není laciný.

„Po nanesení má vydržet přibližně rok, avšak pokrytí šesti metrů čtverečních vyjde na 500 eur (13 630 korun). Aktivisté navzdory tomu tvrdí, že nápad stál za to a že už teď zaznamenali pozitivní změny na čerstvě ošetřených prostranstvích.

„Když porovnáte práci zahrnující každodenní odstraňování špíny a příšerného zápachu plus všechny ostatní škody s tím, jak vypadá situace dnes, úsilí se rozhodně vyplatilo,“ pochvaluje si Staronová. A nejen to – s výrobcem už u dalších objednávek vyjednává množstevní slevu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám