Hlavní obsah

Sisyfovská práce: korektor Wikipedie už léta opravuje tutéž chybu

Novinky, znk

Korektor Bryan Henderson internetové encyklopedie Wikipedia má poslání: vykořenit gramatickou chybu, která mu neskutečně leze na nervy. Zatím to ale vypadá spíše na marný boj.

Foto: archív tvůrců

Někteří editoři internetové encyklopedie Wikipedia odvádějí černou práci, kterou málokdo ocení.

Článek

Bryan Henderson se už léta věnuje odstraňování slova „comprised of“ ze stránek encyklopedie. Toto slovní spojení používané ve smyslu „složeno z“ vymazal už více než 47tisíckrát a svému úsilí stále nevidí konec. Na dané téma dokonce napsal i stať o 6000 slovech, v níž vysvětluje, že „comprised of“ vzniklo ve skutečnosti nesprávným spojením sloves „comprised“ (zahrnuje) a „composed of“ (skládá se z).

„Je tolik jiných způsobů, jak může autor říct to, pro co používá ,comprised of‘. Jazyk to nijak neobohacuje,“ vysvětluje jednapadesátiletý pedant s online přezdívkou Giraffedata.

Začal v roce 2007

Se svou sisyfovskou prací začal v roce 2007 a dnes opravováním slova stráví hodiny každý večer – ne náhodou je mezi tisícovkou nejaktivnějších editorů Wikipedie. Vytvořil dokonce program, který sám vyhledává obrat na stránkách encyklopedie, napsal The Daily Telegraph.

Ne všichni ale mají pro jeho zarputilost pochopení. Někteří uživatelé si na tyto obsesivní úpravy už stěžovali, jiní tvrdí, že „comprised of“ je gramaticky správně.

Jeden z Hendersonových odpůrců dokonce systematicky opravuje již opravené slovo ve stejném pořadí, v jakém jej korektor změnil. Hendersona tak zřejmě čeká ještě pořádná porce práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám