Hlavní obsah

Nejmladšího miliardáře stvořila, a také pohřbila, ropná krize

Novinky, vpl

Ještě v loňském listopadovém čísle ho časopis Forbes opěvoval jako prvního miliardáře do čtyřiceti let, jehož nezrodily Silicon Valley a boom IT technologií. Neuplynuly ani čtyři týdny a Forbes o něm psal jako o boháči, který si členství v klubu devíti nul udržel nejkratší dobu. Bryana Sheffielda (37) pohřbil nezadržitelný pád cen ropy.

Foto: Parsley Energy

Bryan Sheffield

Článek

Když v roce 1997 opouštěl texaský Midland, Sheffield neměl v úmyslu vrátit se. Jeho otec i dědeček našli své štěstí pod touto rovnou, zdánlivě nekonečnou, prašnou krajinou a stali se legendami mezi ropnými magnáty.

„Nikdy jsem nesnil o tom, stát se naftařem,“ přiznává Bryan, který dal přednost práci účetního a obchodníka s dluhopisy. Nejprve vystudoval v Chicagu a pak si to namířil do Evropy. V Gibraltaru měl pod palcem německé dluhopisy a žil ve vile poblíž jedné pláže na španělském Costa del Sol.

Od dluhopisů k břidlicím

Avšak nevedlo se, pokud nepoužijeme rovnou slovo krach. Jeho roční příjem se nikdy nepřehoupl přes sto tisíc dolarů (2,78 mil. korun). „Byl jsem mizerný obchodník. Popíjel jsem pivo, zatímco moji přátelé si objednávali lahve skvělých vín za stovky dolarů,“ vybavuje si.

V devětadvaceti, tedy ještě před krizí, se tudíž se svou čerstvou manželkou přestěhoval zpět do Texasu. Na radu svého dědečka Johna Parsleye, který v roce 1943 objevil v Midlandu ropu a doslova z ničeho – stařičkého karavanu a pronajaté vrtné soupravy – se vyšvihl mezi milionáře, převzal kontrolu nad stovkou ropných polí pod hlavičkou vlastní firmy Parsley Energy.

Investory přesvědčil, aby peníze vložili do relativně neprozkoumané oblasti s tehdejší novinkou – břidlicovými ložisky. Za šest let Bryan dokázal to, co jiní za generace. Firma prosperovala, ropa se držela ceny kolem 137 dolarů (3805 korun) za barel a všechno šlo jako po másle. Jenže přišel rok 2008, udeřila krize a ropa našla své dno na 35 dolarech (972 korun).

První krize ho vyšvihla vzhůru

Americké ropné firmy skomíraly jedna za druhou. A tehdy Sheffield udělal to nejlepší, co mohl. „Začal jsem skupovat ropná pole po hektarech. Předtím stála tisíce dolarů. Pořídil jsem je třeba za 500 dolarů. Měl jsem štěstí. Vždycky se ale nejlépe vydělává, když ostatní tratí,“ vysvětlil listu The Boston Globe.

Po roce nebylo po krizi takřka ani památky, ropa se začala zotavovat a počátkem loňského roku už stála kolem stovky dolarů. Sheffield vstoupil ve společnosti dalších deseti ropných firem na burzu a vítali ho jako benjamínka v klubu miliardářů.

Všechno vypadalo báječně. Břidlicová revoluce šlapala na plné obrátky a peníze na účtech ropných magnátů se vršily. Pak ale přišel listopad 2014.

Ropa začala prudce klesat, udělala si zastávku na 75 dolarech za barel, aby se zřítila pod padesát. Bryan Sheffield, a nejen on, ztratil postavení miliardáře. Netěšil se z něho ani půl roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám