Hlavní obsah

První muž na Měsíci? Někteří Afroameričané mají za to, že Martin Luther King

Novinky, roš

Někteří Američané jsou ochotni uvěřit, že legendární bojovník za občanská práva Martin Luther King (MLK), zavražděný 4. dubna 1968, byl prvním Afroameričanem, jenž stanul na Měsíci. Přišlo se na to při anketě před federálním státním svátkem zasvěceným Kingově památce, který se konal 19. ledna. Toto tvrzení podstrčil dotazovaným v kalifornském San Diegu spisovatel Mark Dice.

Foto: Profimedia.cz

Martin Luther King na legendárním snímku. Astronautem určitě nebyl.

Článek

„Co na to říct? Asi to byl dobrý chlap, ne?“ odpověděl jeden z mužů, a dodal: „Byl dobrým vzorem pro afroamerické astronauty.“ Američané stanuli poprvé na Měsíci až v červenci 1969.

„Myslíte si, že kvůli němu udělají státní svátek?“ pokračoval spisovatel. „Možná. To nikdy nevíte. Tenhle svět je bláznivý, dělá se spousta bláznivých věcí,“ odpověděl muž podle serveru Infowars.com.

Celý koncept tak značně připomněl dříve velmi oblíbený český pořad Nikdo není dokonalý, kdy byli lidé po špatné odpovědi mírně naváděni, aby se ztrapnili ještě o něco více.

Dnem MLK je v Americe od roku 1986 každé třetí lednové pondělí. Poprvé se takto slavil ve všech 50 státech až v roce 2000.

Muž byl významný, ale něčím jiným

„Dnes ráno jsme přišli o velkého vůdce za občanská práva Martina Luthera Kinga, zemřel v 93 letech, víte o tom?“ zněla další anketní otázka. „Určitě,“ odpověděla oslovená žena s tím, že bude jeho pohřeb určitě sledovat na CNN.

Dalšího dotazovaného nevyvedlo z míry tvrzení spisovatele Dice, že King byl oblíbeným generálem jižanských vojsk za občanské války (1861-5), a že v Gettysburgu pronesl slavnou řeč. Místo toho zmínil loňské bouře ve Fergusonu, a dodal, že rasové vztahy jsou nyní lepší, než kdykoli předtím.

Projev na bojišti v Gettysburgu pronesl 19. listopadu 1863 prezident Abraham Lincoln. Uctil v něm oběti vojáků, kteří hájili zakládající principy USA zakotvené v Deklaraci nezávislosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám