Muži konzumující velmi pálivá jídla mají vysokou hladinu testosteronu. A ti, co mají vysokou hladinu testosteronu, milují velmi pálivé pokrmy. Je to jednoduché, a tak to podle vědců skutečně funguje. Muži se často snaží udělat na okolí dojem svou maskulinitou, objednají si extrémně pálivé jídlo, a pak se tváří, že je to vlastně vůbec nepálí a že jsou tvrďáci. Vědci z Grenoblu ale přišli na to, že je to vlastně pravda.

Muži s nejvyšší hladinou testosteronu v krvi, kteří jsou velmi mužní, totiž milují extrémně pálivá jídla. A snesou skutečně i ty nejpálivější pokrmy a odrůdy chilli.

„Testosteron je pohlavní hormon, který mužům dodává odvahu, agresivitu a také je činí sexuálně aktivnějšími. Ti, kteří mají nejvyšší hladinu tohoto hormonu v krvi, jsou dominantní, alfa samci,“ tvrdí vědci z Grenoblu, kteří testovali svou teorii také na hlodavcích.

Více chilli, více testosteronu

Samci, kteří vydrželi nejpálivější jídla, byli alfa jedinci, nejdominantnější a s nejvyšší hladinou testosteronu v krvi. Navíc podávání chilli – pálivé látky kapsaicinu v něm obsažené – vedlo u hlodavců ke zvýšení hladiny testosteronu. V dalším pokusu s muži se prokázalo, že ti, kteří měli nejvíce testosteronu v krvi, si dobrovolně dali na pokrm nejvíce nabídnuté chilli omáčky.

„Demonstrovali jsme tím pozitivní vztah mezi obsahem testosteronu ve slinách a množstvím chilli omáčky, které muži dokázali sníst a kterou si dobrovolně na pokrm dávali,“ uvedl profesor Laurent Begue z Univerzity v Grenoblu.

Zajímavé podle Begueho je, že muži mající hodně testosteronu snáší lépe pálivou bolest a jedí nejostřejší jídla, ale také že konzumace kapsaicinu a chilli vede k dalšímu zvýšení hladiny testosteronu v krvi, což se prokázalo na hlodavčím modelu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz: