Hlavní obsah

Vytříbené chuťové pohárky mají hodnotu desítek miliónů

Novinky, jky

Čajový gigant Tetley utratil nespecifikovanou sumu za pojištění chuťových pohárků svého hlavního odborníka a degustátora Sebastiana Michaelise pro případ, že by náhle přišel o své výjimečné chuťové schopnosti. Kdyby se tak stalo, pojišťovna by musela vyplatit milión liber (přes 35 miliónů korun).

Foto: The Times / News Syndication, Profimedia.cz

Sebastian Michaelis při své práci

Článek

Sebastian Michaelis nastoupil do společnosti před devíti lety a oplývá neskutečnou schopností. Během 15 sekund dokáže pomocí svých 10 000 chuťových buněk poznat jakýkoliv z 1500 druhů čaje, a stejně tak i ohodnotit jeho kvalitu.

Výjimečný Michaelisův talent jej postavil na úplně jinou úroveň oproti ostatním degustátorům a firma si jej také velmi považuje. Ve společnosti pracuje celkem sedm expertů, ale firma se rozhodla pojistit právě jen 32letého supertalenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pojištěn jako celebrity

„Míchání čajových směsí je jako tvorba whisky či šampaňského - je to forma umění. Nejdříve hodnotím barvu lístků a poté jejich velikost. Teprve následně další faktory. Když je čaj hotový, hodnotím čistotu barvy, komplexnost chuti a celkovou živost chuti na patře. Jedině tak se mohu ujistit, že je kvalita chuti konstantní,“ uvedl Michaelis.

Pojištění katapultovalo Michaelise mezi celebrity, které mají nějaké části svého těla pojištěné na závratné sumy. Úsměv Julie Robertsové je prý pojištěn zhruba na 665 miliónů korun, nohy modelky Heidi Klumové na 49 miliónů korun a prostředníček legendárního kytaristy skupiny Rolling Stones Keitha Richardse na 26 miliónů korun.

Chtěl hlavně cestovat

A jak se dá k takovému povolání dostat? Na to asi není jednoznačná rada. Stejně tak ani Michaelisova cesta k tomuto povolání nebyla nikterak přímočará. Vystudoval filozofii a přiznává, že se ucházel o práci degustátora čaje zpočátku pouze proto, že to zahrnovalo cestování po světě, ale jinak o této práci věděl až žalostně málo.

A jestli ho jeho povolání nějak omezuje v běžném životě? Pálivá jídla zakázána od svého zaměstnavatele nemá a sám přiznává, že si čas od času nějaké to curry dá. Dodává ale, že by si před samotnou degustací nedal nic chuťově výrazného k jídlu ani k pití. Stejně tak nemůže pracovat nachlazený, protože nemoc otupuje chuťové pohárky natolik, že se jeho výjimečný talent ztrácí.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám