Hlavní obsah

Nejdražší hodinky světa jsou ještě dražší, prodaly se za 533 miliónů korun

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý se v Ženevě vydražily za rekordní částku 23 miliónů švýcarských franků (533 miliónů korun) kapesní hodinky Patek Philippe Supercomplication. Jejich výrobu si u této švýcarské značky zadal ve 20. letech minulého století americký bankéř a podnikatel Henry Graves Jr. Hodinky překonaly svůj vlastní rekord z roku 1999, kdy se vydražily za 11 miliónů dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Patek Philippe Supercomplication vyrobené pro Henryho Gravese jsou opět rekordní Video: Reuters

 
Článek

Graves, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších sběratelů hodinek vůbec, ve své době soutěžil s jiným americkým průmyslníkem Jamesem Wardem Packardem o to, kdo si nechá od firmy Patek Philippe vyrobit složitější hodinky.

Výsledkem tohoto snažení byl model Supercomplication, jehož výroba trvala sedm let. Hodinky dodala švýcarská firma Gravesovi v roce 1933. Packard už ale výsledek gentlemanského soupeření neviděl, zemřel totiž v roce 1928.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Sotheby´s

Patek Philippe Supercomplication

Model Supercomplication se tak stal s 24 komplikacemi nejsložitějšími hodinkami na světě a tento primát mu vydržel až do roku 1989, kdy si ve firmě nadělili ke 150. výročí ještě komplikovanější hodinky známé jako Calibre 89. Supercomplication si ale jedno prvenství udržely – jsou to nejsložitější hodinky, jaké kdy byly navrženy (a samozřejmě také vyrobeny) bez pomoci počítačů.

Foto: Sotheby´s

První ciferník zobrazuje běžný čas, měsíční fázi, chronograf nebo věčný kalendář

Dvouciferníkové Supercomplication mají v průměru 70 milimetrů a váží půl kilogramu. Mezi 24 komplikací patří mimo jiné minutová repetice, malé a velké odbíjení, věčný kalendář, split-seconds chronograf, měsíční fáze, alarm nebo časy východu a západu slunce v New Yorku včetně zobrazení noční oblohy nad tímto velkoměstem.

Foto: Sotheby´s

Detail zobrazení noční oblohy nad New Yorkem druhém ciferníku, na kterém je také uvedeno, že Patek Philippe vyrobil hodinky pro Henryho Gravese

Poprvé tyto hodinky dražila v roce 1999 aukční síň Sotheby’s a hned částkou 11 miliónů dolarů trhly rekord. Kupec byl dlouho neznámý, v roce 2012 ale novináři z tiskové agentury Bloomberg odhalili, že jejich majitelem je šejk Saud Bin Mohamed Ali al-Sání z katarské vládnoucí rodiny.

Slovo majitel by ale mělo být spíše v uvozovkách, protože al-Sání za hodinky a další cennosti aukční síni nikdy nezaplatil. V rámci vyrovnání dluhu je proto postoupil společně s dalšími hodinkami a několika uměleckými předměty zpět Sotheby’s.

Foto: Sotheby´s

Detail hodinek

Bylo tak jasné, že je čeká další dražba. Došlo k ní v úterý v Ženevě a už předběžný prodejní odhad 15 miliónů švýcarských franků překonával předchozí rekordní částku. Přihazování se nakonec zastavilo na sumě 20,6 miliónu, což s provizí pro aukční síň činí celkových 23 237 000 švýcarských franků. Al-Sání se aukce nedožil, zemřel totiž náhle pouhý den před ní.

Vítězem se stal Aurel Bacs, bývalý šéf hodinkové sekce aukční síně Christie’s a současný konzultant pro Phillips Auction House. Hodinky ale s téměř stoprocentní pravděpodobností nedražil pro sebe, jejich majitelem bude někdo z jeho klientů. Je tak otázka, zda se někdy dozvíme jeho jméno.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám