Hlavní obsah

Se setměním se z desítek mužů stávají přerostlí chlapci

Novinky, Vladimír Plesník

Kdybyste je přistihli, jak zaujatě závodí s autíčky na autodráze nebo se báječně baví řízením modelu vrtulníku na dálku, propadli by se určitě hanbou. Když se ale majitel obchodu s hračkami Heinz Lehmann podívá do tváří dospělých mužů, vyzařuje z nich pocit nefalšovaného štěstí. Až pětkrát týdně, pochopitelně až poté, co odejdou poslední dětští zákazníci, otevírá Lehmann dveře svého obchodu dospělým.

Foto: Vladimír Plesník, Novinky

Není nad to si dobře vyhrát...

Článek

Více než padesátka hostů zaplatí vstupné a na nic nečeká. Okamžitě začnou hrát stolní kopanou nebo dětský kulečník, závodit na autodráze nebo soutěžit na podlaze s dálkově ovládanými autíčky.

Nezdá se, že by některého z mužů, ponejvíce ve věku mezi třiceti a padesáti lety, zaskočila skutečnost, že řádí mezi policemi s panenkami, bublifuky, růžovými a tmavě červenými plyšovými zvířátky a hradem sestaveným ze stavebnice firmy Playmobil. Jsou prostě v ráji všech opravdických kluků. Atmosféra připomíná něco mezi dětskou oslavou narozenin, zaujatým fanděním na fotbalovém stadiónu a dlouho připravovanou pánskou jízdou rozjívených svobodných chlapíků.

Foto: Vladimír Plesník, Novinky

Muži si herní večery velmi užívají.

První večer pro hodně velké kluky Lehmann uspořádal už před čtyřmi lety. Důvod byl jednoduchý: šlo o charitativní akci, jejíž výtěžek posloužil dobré věci. Nadšené přijetí ho utvrdilo v názoru, že by měl organizovat noční hraní pro dospělé v německém Hannoveru pravidelně.

Dárek od manželky – to nemá chybu

Muži, kteří se vypraví do prodejny s hračkami po jejím uzavření, se chovají naprosto přirozeně. Hlučí, řvou, vzájemně se poplácávají po zádech. „Tohle není partie pokeru,“ vysvětluje se širokým úsměvem jeden z nich, obrýlený čtyřicátník, který si na polici s dětskými pokojíčky odložil svrchník, sako i kravatu a zul si lakýrky. Mezi hosty se obratně proplétá majitel s čerstvými voňavými preclíky, které hosté zakusují k pivu.

Urs Natschka vstupenku do klukovského ráje dostal od manželky jako dárek k 45. narozeninám. „Uvolněná, příjemná atmosféra mě příjemně překvapila,“ říká otec čtyř dětí. „Toto místo mně silně připomnělo dobu, kdy jsem jako kluk na špičkách zvědavě nahlížel do výloh hračkářství.“

Foto: Vladimír Plesník, Novinky

Nesmí chybět ani obligátní autodráhy.

Ralph Sander zavítal do Lehmnannovy prodejny s dalšími jedenácti kolegy z práce. „Je to mnohem lepší než jakákoli počítačová hra,“ potvrzuje prodejce automobilů v krátké přestávce mezi jednotlivými hrami.

Hračky kupovat nemusí

Vstupné na možnost se zabavit na čtyři hodiny sobotního večera v hračkářství vás přijde na 40 eur (1096 Kč). Nikdo ale nikoho nenutí si hračky koupit. „Nejsme na předváděcí akci u někoho v obýváku,“ směje se Lehmann. Nicméně každá akce pro muže, kteří na chvíli zapomenou na povinnosti, prodej hraček zvýší. Až příště uvidí dálkově řízený model vrtulníku, určitě sáhnou po peněžence.

Foto: Vladimír Plesník, Novinky

Autor geniálního nápadu Heinz Lehmann

„Obchodníci se všude snaží přijít s novinkami,“ přiznává Willy Fischer, výkonný ředitel Sdružení německých prodejců hraček. „Nápad otevřít obchod na noc, aby se velcí hoši mohli vrátit do svého dětství, skutečně zabral. Díky takovým akcím se o naše výrobky začali více zajímat dospělí,“ potvrzuje Fischer. „Koneckonců dospělí nejsou nic jiného než přerostlé děti.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám