Hlavní obsah

Kněžský seminář v Rakousku praská ve švech, muži utíkají od hříchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoká škola filosoficko-teologická ve Svatém kříži v Dolních Rakousích zažívá obrovský boom v přílivu studentů. O vysvěcení na kněze stojí tolik mužů ze všech koutů světa, že škole pojmenované po emeritním papeži Benediktu XVI. nestačí ubytovací kapacita. A tak na zahradě rozmístili unimobuňky a studenti spí v nich.

Foto: Profimedia.cz

Stát se knězem? V Rakousku tuto volbu činí stále více mužů.

Článek

Kněžský seminář při opatství, v němž škola působí, musel na zahradu umístit dvanáct kontejnerů, které známe běžně ze staveb. Nepřespávají v nich však zedníci či stavbyvedoucí, ale mladí muži v talárech. Ale pro ty, kteří chtějí sloužit křesťanskému Bohu v chudobě, to musí být nadmíru komfortní. Sám papež František odmítl žít v luxusním papežském bytě a přebývá v jednopokojovém bytě určeném původně prostým kněžím.

Za posledních patnáct let se prý ve Svatém kříži čtyřnásobně zvýšil počet uchazečů o diplom z teologie. A to z dvaašedesáti na současných 242 studentů. Opatství je domovem pro 37 seminaristů, z nichž mnozí už nepatří mezi nejmladší. Jsou mezi nimi psychologové, učitelé, státní úředníci, zdravotníci, řemeslníci a dokonce i jeden bývalý voják ze Švýcarské gardy.

Studenti si zvykli

„Většina pochází z německy mluvících zemí, devět z Indie, Nigérie, Ukrajiny a Vietnamu, mají mezi 20 a 52 roky,“ uvedl mluvčí Vídeňské arcidiecéze. Opatství má 28 pokojů pro studenty, zatím neplánuje stavební rozšíření a řeší tedy problém s nedostatkem lůžek provizorně pomocí unimobuněk.

„Noví studenti si velmi rychle zvykli na své zvláštní ubytování,“ uvedl rektor otec Karl Wallner a dodal, že unimobuňky v klášterní zahradě ve Svatém kříži byly vysvěceny opatem.

Klášter patří řádu cisterciáků, který pochází z jedenáctého století a hlásí se k přísnému klášternímu životu podle odkazu Benedikta z Nursie. Cisterciácký řád je reformovaným řádem benediktinů. Významným českým cisterciáckým klášterem je třeba ten ve Zlaté Koruně u Českého Krumlova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám