Hlavní obsah

I muži s nejvznešenějšími hodnotami se nechají zkorumpovat mocí, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lausanne

V roce 1887 pronesl baron John Acton: „Všechna moc korumpuje, a absolutní moc korumpuje absolutně.“ A po 127 letech psychologové ze švýcarského Lausanne přišli s tím, že to platí bez výhrad. I ti lidé, kteří mají nejvznešenější morální hodnoty, se nechají zkorumpovat nabídnutou mocí.

Foto: Profimedia.cz

Peníze jsou v moderní době často spojovány s mocí.

Článek

Tým profesora Johna Antonakise z Lausannské univerzity v sérii experimentů prokázal, že jakmile upřímní lidé ochutnají moc, nemohou odolat pokušení odměňovat se na úkor jiných.

„Jedna věc, která štve mě, mé děti a většinu lidí na celém světě, je, proč mocní vůdcové nedělají více dobrých věcí? Je to kvůli moci? Máme se této síly opravdu obávat? A je to, co prohlásil Acton, skutečně pravda?“ ptá se profesor Antonakis.

„Zkorumpovaní jedinci vykazují zhoršení morálky využíváním moci k vlastnímu prospěchu a tím, co dělají, poškozují obecné dobro. Mocní jedinci jsou schopni nutit svá rozhodnutí a své preference slabším jedincům,“ tvrdí profesor.

Ve své experimentální studii prokázal, že moc korumpuje morální hodnoty všech lidí, i těch nejšlechetnějších. „Výsledky byly jasné. Moc korumpuje. Když má vůdce větší množství přívrženců a více možností, činí mnohem víc protispolečenských rozhodnutí. Moc je pro vůdce tím co chuť pro upíry. Jakmile jednou ochutnají, nemůžou přestat. Čím více přívrženců mají, tím jsou zkorumpovanější,“ dodal Antonakis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám