Neleníme, cestujeme a ochutnáváme. Pili jsme mnoho britských ciderů, několik tradičních francouzských a se zájmem jsme sledovali, když se začaly objevovat první i v České republice. Aktuálně jich v ČR působí už několik. Kingswood je po celé republice nejznámější. Vzhledem k objemu, ve kterém se vyrábí, je však také ze všech zmíněných nejvíce chuťově vyrovnaný, avšak pro milovníka ciderů až na příliš sladké a nepříliš zajímavé chuti.

KOMENTÁŘ DNE:

Jak probíhá Zemanova prezidentská nekampaň - se svoláním první schůze Sněmovny čekal až do nejzazšího možného termínu, vláda tak nejspíš požádá o důvěru až těsně před prvním kolem prezidentských voleb, píše Jiří Pehe. Čtěte zde >>

Rozhodli jsme se tedy podrobit české cidery menší degustaci a chuťově je mezi sebou porovnat. V naší cidrové degustaci tedy čtyři redaktoři naslepo ochutnávali vyjma cideru Kingswood také Magnetic Apple, Rossbach a cider z trochu odlišné Cidrerie. Některé z těchto ciderů jsou k dostání v odlišných variantách, pro lepší srovnání jsme tedy ochutnávali všude shodně polosuchou. Kingswood je pouze jeden a je spíše polosladký, proto trochu vybočuje. Chuťové postřehy se až vzácně shodovaly.

Magnetic Apple

Nejméně vyrovnaný cider z těch, které jsme degustovali. Chutě se v ústech kolikrát až podivně mísí. V návaznosti na degustaci jsme později ještě vyzkoušeli další láhev a byla opět trochu chuťově odlišná. Co láhev to zážitek, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že se nedělá zatím v tak velkém objemu. Střídání chutí i v rámci jedné láhve dělá z „magnetky” dobře pitelnou záležitost, po které člověk mile rád sáhne.

Nejčastější postřehy: střídání chutí, zvláštní aroma, méně perlivý, nakyslá vůně jablek, sladkokyselý „dojezd“ na jazyku, první doušek zklamání - chuť se však velmi příjemně rozvíjí

Rossbach

Po čichu květnatější, na ochutnání až překvapivě suchý. Jde o cider, u kterého byste bez potíží vydrželi celý večer, aniž byste se cítili přeslazení. Kvůli suchosti člověk o něco více vnímá alkoholický obsah nápoje, než tomu bylo u ostatních ciderů. Působí lehkým dojmem a fanoušky si získá asi zejména mezi muži. Existuje však i sladší variace, která asi zakotví spíše v rukou něžného pohlaví. My jsme spokojeni s polosuchou.

Nejčastější postřehy: ideální perlivost, suché, přirozená jablečná chuť, lehký, mírně je cítit hořkost jader, cider na dlouhé večery

Cidrerie

Cidrerie vyrábí cidery tradiční francouzskou metodou a od ostatních se v tomto směru značně odlišuje. Odlišuje se tak i výsledný produkt. Několik dní před testem jsme v rámci příprav ochutnali i sušší varianty, které pro nás byly zklamáním. Krásnou vůni kazila absence hlubší chutě a navíc byla v jedné z lahví cítit jistá pachuť hniloby. Dost možná jsme ale měli jen smůlu. Polosuchý cider od Cidrerie totiž předvedl chuť jablek v celé své sladké kráse. Málo perlil, ale jeho barva a příjemně nasládlá chuť dala zapomenout na dřívější nezdary. Jak pronesl kolega: „Těžko si představit někoho, komu by nechutnal. Mužům by možná stačila jen jedna sklenička. Ocení zejména ženy.”

Nejčastější postřehy: nejvýraznější barva, nízká perlivost, poměrně sladký, ideální na rychlé osvěžení v menším množství, evokuje chutě domácího moštu, pro ženy

Kingswood

K čemu je slepá degustace, když Kingswood člověk pozná při prvním napití? Tato poznámka není myšlena hanlivě, Kingswood prostě už máme v hlavě zaškatulkovaný a porovnávat velkovýrobu s malými podniky asi není ani moc fér. Kingswood jsme poznali všichni na první dobrou. Je to trochu samostatná kategorie - sladké jablečné alkoholické pití. Když máme chuť na cider, dáme si něco, co má k pravému cideru blíže. Nastane chvíle, kdy si řekneme, že máme chuť na Kingswood, jen jej prostě nevnímáme jako cider. Jde o mainstream, který je pro masy hezkým úvodem do bohatého světa ciderů.

Nejčastější postřehy: napěněná jablečná limonáda, nejvíc perlivý, nejsladší ze všech, převoněný, broskvový náznak v chuti