Hlavní obsah

Muž chce vyrábět spacák odolný proti dešti, kulkám i tornádu

Novinky, jky

Těžko říct, jak průměrného českého milovníka outdooru nadchne fakt, že je nově navržený spacák odolný vůči tornádu, avšak po celkově odolném spacáku je poptávka vždy. Přespání v extrémním počasí by se mohlo v blízké době stát o něco snesitelnějším. Pokud však očekáváte spacák, který si lehko přibalíte ke svému batohu, asi budete zklamáni.

BEZ KOMENTÁŘE: Američan vynalezl neprůstřelný spacák, který odolá i tornádu

 
Článek

Už jen samotný název, Tuuli Armor Tornado Shield, zní docela masivně a odolně. A podle svého vynálezce je to poměrně levná cesta, jak zůstat v bezpečí během tornáda či obdobných přírodních lapálií. Ne, zatím se na internetu dívat nemusíte, v prodeji ještě není.

Složený spacák váží zhruba 5,5 kilogramu a ve chvíli potřeby může být rozložen během jedné minuty. Vejdou se do něj dva dospělí a jedno dítě. Spacák vás sice nedokáže ochránit od zranění způsobených těžkými materiály (zlomené kosti atd.), ale ochrání vás před ostrými letícími předměty až do rychlosti 320km/h, které jsou pro člověka úplně stejně nebezpečné.

Podle expertů řezné a tržné rány tvoří až 90 procent zranění, které lidé utrpí, když je zasáhne tornádo. A spacák by je měl být schopný odclonit díky speciálnímu nylonu, který je sice prodyšný, ale dokáže zastavit i kulku, když na to přijde.

Varianta pro chudší

Vynálezce Steven Anderson přišel s tímto nápadem v roce 2011 poté, co jeho domovské město Joplin zdevastovala dvě tornáda.

„Má rodina neměla žádnou ochranu v podobě místnosti, kam bychom se mohli schovat. Poté, co přišla tornáda, tak jsem hledal způsob, jak ochránit mou rodinu. Nejlevnější úkryty bylo možné koupit za 4000 dolarů (85 000 korun), a tak jsem začal vyrábět něco, co by stálo něco mezi nulou a touto sumou,” uvedl Anderson, který se snaží najít zájemce, kteří by jeho nápad podpořili přes server Indiegogo.

Anderson potřebuje touto cestou získat zhruba dva milióny korun, přičemž ti, kteří si spacák objednají nyní, jej budou mít přibližně za sedm tisíc korun. Tedy pokud se najde dostatek lidí ochotných podpořit tento projekt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám