Hlavní obsah

Čínští miliardáři propadli Panství Downton, v zemi otevírají školu pro komoří

Peking

Čínských miliardářů přibývá jako hub na deštěm zalité radioaktivní půdě. A tak v komunistické zemi vzniká nová pracovní pozice, kterou tam desítky let od socialistické revoluce neznali – komoří. Bohatí Číňané navíc hltají seriál Panství Downton a zatoužili po tom, aby jim na luxusní porcelán a stříbrné nádobí servírovalo profesionální služebnictvo.

Foto: Profimedia.cz

O dobré komorníky brzy nebude v Číně nouze.

Článek

V zemi nedávno vznikla Mezinárodní akademie komořích. Otevřeli ji v soukromé luxusní vile v Čcheng-tu a vyučují na ní komoří a majordomové ze Švýcarska, Belgie, Spojených států a Kanady.

Školné přitom vyjde na víc než na prestižní univerzitě a studenti si musejí připravit v přepočtu více než 380 tisíc korun za kurz. V ceně jsou však uniforma a pomůcky na leštění bot. A ve školách nestudují jen muži, kteří v minulosti dělali majordomy a komoří, ale kvůli poptávce z Blízkého východu se zaškolují také ženy.

Osmitýdenní intenzivní výcvik za téměř čtyři sta tisíc korun vycvičí studenty k dokonalosti při leštění bot, prostírání stolů, nalévání vína a servírování všech světových pokrmů včetně znalosti správného příboru.

Školu si otevřel bývalý majordomus Robert Wennekes z Nizozemska, který sloužil v rezidencích nejbohatších miliardářů USA a dokonce pracoval jako majordomus na americké ambasádě v Německu. Šestapadesátiletý Wennekes provozuje školu už několik let v Nizozemsku, letos v červenci se rozhodl otevřít si pobočku v Čcheng-tu.

To proto, že čínští miliardáři žádají komoří a majordomy z Evropy, ale ti až na výjimky neumějí čínsky. Číňané jsou navíc posedlí kopírováním západního stylu a bohatí občané komunistické země si rádi hrají na anglickou aristokracii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám