Hlavní obsah

Islandský „drobeček“ hřmí: Jsem král balvanů

Novinky, vpl

Máte už dost metrosexuálů, manekýnů a zženštilých tváří představujících na filmových plátnech a televizních obrazovkách drsné chlapíky? Potom vás jistě potěší seriál Hra o trůny. Už v první řadě fantasy příběhů se totiž objevila nepřehlédnutelná postava mohutného rytíře Gregora Clegana, jehož roli zastal ve čtvrté sérii Islanďan Hafthor Bjornsson. A byl to úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Hafthor Bjornsson

Článek

Dnes už kultovní literární předloha od G. R. R. Martina popisuje Clegana jako obra nebývalé síly a prchlivé povahy: zuřivost si vybíjí v bitkách a soubojích muže proti muži. Přezdívá se mu Hora, což je trefné označení. Je totiž nejvyšším mužem v celých Sedmi královstvích – má být vysoký 2,4 metru.

Draci a krkavci se třema očima určitě neexistují, ale s Horou se tvůrci seriálu trefili do černého. Jeho představitel Hafthor Bjornsson, který se objevil ve čtvrté řadě amerického seriálu, není žádný drobeček. Měří sice „jen“ dva metry a šest centimetrů, ale váží 180 kilogramů a uzvedne 419 kilogramů.

„Zdá se, že jsme konečně našli fyzicky správného představitele Hory,“ je přesvědčen jeden z vedoucích pracovníků televizní stanice. V prvních dvou řadách seriálu obrovského siláka ztvárnili Conan Stevens a Ian Whyte.

Po basketu se vrhl na soutěže siláků

Mladý herec si nemůže na nudu stěžovat. Obrovitá postava jej předurčila k tomu, aby se stal profesionálním basketbalistou pravidelně hrajícím islandskou ligu. Opakovaná zranění kolene jej ale přinutila slibně rozjetou sportovní kariéru ukončit již ve dvaceti letech.

Zanedlouho po tomto bolestivém rozhodnutí se začal zajímat o sport, který v České republice není příliš známý – o soutěže o největšího siláka. Při nich plní účastníci hned několik náročných až brutálních disciplín jako tahání kamiónu, zdvihání klády, běh se zavazadly o hmotnosti 350–600 kilogramů na dvacet metrů nebo přenášení více než čtyřmetrákové hrazdy.

Ani v soutěžích o nejsilnějšího muže světa se Bjornsson neztratil. V letech 2012 a 2013 získal na světovém klání vždy bronz. Letos postoupil ještě o stupínek výše: na mohutnou šíji si mohl pověsit stříbrnou medaili.

Největšího úspěchu se ale obr z ostrova sopek a ledovců dočkal v srpnu. V britském Leedsu pětadvacetiletý Islanďan Hafthor Bjornsson získal před početným publikem titul největšího siláka Evropy.

Poté, co zvítězil i v jedné z disciplín, konkrétně ve zvedání hladké a těžké betonové koule, se projevil jako opravdový Herkules. Natáhl na sebe košili a reportéra, kterému poskytl rozhovor přímo na místě, zaskočil hlasitou odpovědí: „Jsem síla budoucnosti,“ zakřičel. „Jsem král balvanů!“

Skončí v lize amerického fotbalu?

V osmé epizodě zatím poslední řady seriálu bojuje Hora s Oberynem Martellem, který ho téměř porazí, ale nezabije jej. Obr toho využije, zaútočí a protivníkovi holýma rukama rozdrtí lebku na padrť. Sám je ale těžce raněn a Qyburn, bývalý mistr z Citadely, se jej pokouší vyléčit zakázanými způsoby.

Bez ohledu na to, zda Hora vstane z mrtvých nebo zda se scenáristé inspirují legendárním Frankensteinem, jeho představitel se o budoucnost bát rozhodně nemusí. Kromě dalšího účinkování v soutěžích o nejsilnějšího muže Evropy či světa se před islandským hromotlukem otvírají i další možnosti. Jim Irsay, majitel klubu Kolty z Indianapolisu, vážně uvažuje o tom, že z Bjornssona udělá profesionálního hráče amerického fotbalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám