Hlavní obsah

Restaurace zavádějí peněžité sankce za nedodržené rezervace

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také už jste si někdy zarezervovali dopředu stůl v lepší restauraci, poté začalo hodinu před sjednaným termínem silně pršet a vy jste se tam neukázali? Ať už jste do restaurace zavolali, či ne, toto počínání by vás v mnoha restauracích už nyní mohlo stát nezanedbatelnou sumu. Příkladem jdou třeba restaurace na německém Syltu.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace na ostrově Sylt nabízejí ty nejčerstvější suroviny, od svých hostů však žádají férový přístup.

Článek

Tak co si dnes večer dáme? Třeba cotolette alla parmigiana – telecí kotlety po parmsku? Nebo uzeného lososa s travou z místních dun? A na závěr třeba čokoládový fondant? Gurmáni si na Syltu, ostrovní baště německých bohatých, slavných a proslulých v Severním moři, mohou zvolit každý večer mezi sedmi restauracemi ozdobenými michelinskými hvězdami.

A občas to bývá pořádně obtížné rozhodování. A aby vychovalo své hosty k větší spolehlivosti, prosadilo hned šest špičkových kuchyní storno poplatek ve výši 50 eur (1382 korun), pokud se zájemce o pochutnání si na večeři či obědu navzdory rezervaci neobjeví.

„Stává se stále častěji, že si hosté zamluví stoly současně v několika podnicích a pak se spontánně rozhodnou, kam si vlastně vyrazí,“ vysvětluje Tim Diesterheft, manažer restaurace La Mer na východě ostrova.

Šest statečných začalo už o Velikonocích

Každé prázdné místo přitom podle něho stojí firmu 180 až 200 eur (4 975 až 5 528 korun). Od Velikonoc už gastronomové na Syltu nechtějí tyto ztráty podstupovat. Šest restaurací sáhlo po novém pravidlu o odhlášení: ten, kdo neodřekne 24 hodin před tím, než číšníci přinesou jídelní lístky, nebo vůbec nedá vědět, uhradí 50 eur.

„To je možné v případě, že host při zamlouvání míst uvede číslo své kreditní karty a akceptuje všeobecné obchodní podmínky restaurace. Rezervace se tím povyšuje na smlouvu mezi hostem a kuchařem,“ podotýká Naida Janischová z restaurace Fährhaus.

Opatření funguje

Nové pravidlo bude na Syltu, kde si hosté navždy zamilovali zdejší nebeský klid, svěží vánek a stezky uprostřed dun, platit do konce podzimu a pak šest statečných vyhodnotí své zkušenosti. „Už teď mohu konstatovat: určitě máme mnohem méně zrušených míst,“ zdůrazňuje Janischová.

Dodává, že i národy se dají poznat podle toho, jak se chovají k zamluveným místům u stolu. „Přesní jako hodinky bývají někteří Němci a takřka všichni Skandinávci, Japonci a Korejci. Naopak Američané většinou riskují a vybírají si z několika souběžných možností,“ podotýká Janischová.

Reklama

Výběr článků

Načítám